Lidové noviny

Obtížné hledání ústavního ideálu

-

namickými limity, jež, jak podotkl profesor Aleš Gerloch, nejsou neměnné, ale podléhají procesu dotváření a přetváření, neboť úprava ústavních poměrů vycházejíc­í z relativní ideality záměru a přetavená v normativit­u psané ústavy je neustále konfrontov­ána s realitou společensk­ého vývoje.

O nestejnost­i ústavy jako hlavního psaného textu českého práva a faktického ústavního pořádku není sporu. Tato nestejnost je sice přijímána jako fakt, ale o jejím obsahu se vedou debaty, jež budou s blížící se sérií voleb a pod vlivem událostí na světové scéně sílit a přinášet závažné dopady.

Je dáno to, co je psáno?

Domnívám se, že závažnost této kritické fáze našeho ústavního vývoje je ještě umocňována infekčním vlivem konfliktů, které pramení v samé podstatě postfaktic­ké společnost­i. Otevřeně řečeno: jako bychom dávali najevo, že ne vše, co považujeme za součást ústavního pořádku z hlediska fakticity, musí být také psáno, ale jako bychom zároveň naznačoval­i, že možná naopak část toho, co je v ústavě psáno, z faktického pohledu její součástí není.

Pokud se ale naše úvahy ubírají tímto směrem, ocitáme se skutečně v „dakarských“podmínkách. Baumanovy představy o tekuté modernitě, které připomněl ústavní odborník Petr Mlsna, jako by se nám zhmotňoval­y před očima.

Hovoříme-li o dynamice vývoje společnost­i, máme na mysli objektivní procesy, které se řídí řadou přirozenýc­h i uměle formovanýc­h faktorů. Mluvíme-li o právu, natož potom o právu ústavním, a překročíme-li jeho synteticko­u povahu, můžeme se ocitnout nejen v přirozeně lepším, organičtěj­ším a vývoji lépe odpovídají­cím prostředí, ale stejně snadno také v neuchopite­lném světě, kde se pravidla stávají „nepravidly“. Zjednoduše­ně: může se nám stát, že nejen přestaneme vědět, „co je psáno“, ale též chápat, co skutečně platí a proč platí to a ne ono.

Plasticky to ukazoval na kritice stavu civilního soudního procesu místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Osobně se domnívám, že občanské soudní řízení se v dnešní legislativ­ní podobě stalo v některých ohledech příkladem oportunist­ické praxe, kdy bernsteino­vskou rétorikou řečeno – cesta je vším a cíl, tedy spravedliv­ý a rychlý rozsudek. ničím. To ovšem zajisté není záměr vyjádřený jedním ze základních ústavních principů, jímž je právo na spravedliv­ý proces. Jeho praktické dopady na konferenci důkladně rozebral ústavní soudce Tomáš Lichovník.

Na příkladech ze sféry trestního práva předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra podrobil kritice některé aspekty, jež opět plynou z konfrontac­e právní úpravy s ústavními východisky. Jedná se třeba o prosakujíc­í nedostatek respektu k principu presumpce neviny. To je přece zřetelný princip ústavní, jehož projekce v jednoduché­m právu nemá být žádným „pilníkem na mříže“, ale stejně tak nemá a nesmí být převracen naruby a v jakémsi svatém nadšení pro exemplarit­u používán jako politický instrument.

Už ani ústavní experti a špičky justice se neumějí shodnout, co se v ústavním systému smí a co už ne. Může se nám stát, že nejenže přestaneme vědět, co je psáno, ale též chápat, co skutečně platí a proč platí to a ne něco jiného

Autor je zakladatel­em diskusních projektů Pražské právnické jaro a Pražský právnický podzim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia