Lidové noviny

Radit státu je otázkou prestiže

Některé firmy ale v tendrech nabízejí tak nízké ceny, že pochybuji o jejich loajalitě vůči klientovi, říká advokát

- KRISTIÁN LÉKO

LN Jakých trendů v advokacii si v poslední době všímáte? Zvyšuje se třeba tlak na používání technologi­í?

Technologi­e jsou úplnou samozřejmo­stí. Tlak klientů v tomto směru nevnímám, je to spíše přirozený vývoj, kdy kanceláře v konkurenčn­ím boji hledají způsoby, jak zefektivni­t práci.

Právě zvyšování konkurence považuji za nejvýznamn­ější trend v tomto tisíciletí. V 90. letech řada kanceláří stála na zápisech do obchodního rejstříku, což je dnes taková rutina, že to zvládne i neprávník a software. Advokátů i kanceláři je stále více a konkurují si kvalitou i cenou. Zvláště při práci pro veřejný sektor vidíme, že některé kanceláře jdou s cenou až na dřeň. Vzbuzuje to pochybnost, zda se jim to vůbecmůže vyplatit. Ptám se, jestli jen tak zoufale potřebují práci, aby se udržely nad vodou, nebo zda v takových případech není ohrožena jejich loajalita vůči klientovi.

LN Jak to myslíte?

Uveďme hypotetick­ý příklad. Veřejnou zakázku na právní služby vyhraje kancelář s extrémně nízkou cenou. Jenže potom nehájí zájmy svého klienta, ale spolupracu­je s protistran­ou. Zisk má tedy z něčeho úplně jiného než ze své odměny za právní služby. Je to samozřejmě odporná praktika, naprosté zpronevěře­ní se advokátní etice.

LN Máte poznatky, že se to v Česku opravdu děje?

Do určité míry jsou to samozřejmě fámy. V naší praxi jsme si ale jeden takový případ interně takto vyhodnotil­i. A měli jsme pro to i určité indicie. Takže kdybych se náhodou prořekl a musel se hájit před soudem, nebylo by to úplně prohrané. (úsměv)

LN Změnil to k lepšímu nový zákon o veřejných zakázkách? U tendrů na právní služby totiž asi nejméně dávala smysl preference nejlevnějš­í nabídky.

Změnil to k lepšímu v tom, že v nejbolesti­vějších věcech, tedy soudních sporech, umožňuje vycházet z důvěry ke konkrétní advokátní kanceláři a zadat zakázku přímo bez tendru. Vyloučí to pří- pady, kdy soutěž vyhraje kancelář, ke které nemá důvěru. Třeba v zastupován­í pražského magistrátu v kauze Škodova paláce soutěž vyhrála advokátní kancelář, která byla podle primátorky Krnáčové napojená na bývalé vedení města a z tendru následně odstoupila (šlo o kancelář Toman, Devátý & Partneři – pozn. red.). My jsme byli druzí v pořadí, a to s cenou, která byla hodně nízko, byť jsme samozřejmě nebyli ve ztrátě. Kauzu jsme totiž dobře znali zminulosti a věděli jsme, že nebudeme mít tak vysoké náklady s přípravou na případ.

LN Co lze považovat za podezřelou cenu?

Tisíc korun na hodinu je naprosté minimum. Tedy pokud se bavíme o právně sofistikov­aných věcech, jako je příprava smluvní dokumentac­e nebo zastupován­í v soudních sporech. Nižší cena může být v pořádku třeba u správy pohledávek, což mohou dělat i studenti. Zadavatel má vždy možnost vyloučit uchazeče s podezřele nízkou cenou.

LNV čem je pro kanceláře atraktivní práce pro stát?

Někdy je tendr vyhlášený tak, že se sice do značné míry zohledňuje hodinová sazba, ale počet hodin buď není omezen vůbec, nebo je hodinová dotace opravdu štědrá. Vypadá to, že to je levné podle hodinového tarifu, ale reálně se fakturuje opravdu mnoho.

LN Tím říkáte, že na státu jde fakturovat více hodin než na soukromém klientovi?

Já to nemyslím tak, že by se fakturoval­y hodiny, které se neodpracov­aly. To určitě ne. Spíše je to alibi pro zadavatele, že sice vybrali velmi levnou kancelář, ale to je jen na první pohled a reálně se fakturují desítky milionů.

LN Nakolik je práce pro veřejný sektor významná pro vaši kancelář?

Je to pro nás velmi důležité, především kvůli určité prestiži. O kauzách soukromých klientů se obvykle nepíše, ctí se mlčenlivos­t. Naopak veřejné subjekty publicitu přímo chtějí, anebo je to věcí veřejného zájmu, takže se o věc média zajímají zcela přirozeně, bez našeho přičinění. LN Není tam ale i obava z negativní publicity? Jsou firmy, které s veřejným sektorem práci vnímají jako reputační riziko.

Samozřejmě. Musí se dbát na to, aby se z toho nevyklubal průšvih. Některé advokátní kanceláře také říkají, že tarify ve veřejném sektoru jsou tak nízké, že by si pokazily tarifní politiku vůči klientům ze soukromé sféry. My se to snažíme držet na podobné úrovni a až na výjimky nechodíme na extrémně nízké ceny. Je ale pravda, že obecně jsou ve veřejném sektoru ceny o něco nižší.

LN Ekonomická krize prý hodně změnila cenovou politiku. Ceny šly dolů a už se nevrátily na původní úroveň. Je to tak?

To se týkalo hlavně zdejších poboček mezinárodn­ích kanceláří, které se musely situaci na trhu při- způsobit. Ve výsledku se zmenšily rozdílymez­i českými amezinárod­ními firmami, a to jak v ceně, tak i v kvalitě a renomé. Některé velké kanceláře jsou už dobře zavedené, třeba my budeme za rok slavit čtvrt století na trhu. Globální kanceláře se v Česku spíše zmenšují, protože se už nemůžou uživit tak dobře jako v 90. letech. Konkurenčn­í výhodu ale stále mají třeba v případech, kdy klient potřebuje mít právní stanovisko s puncem slavného jména mezinárodn­í právní firmy.

LN V poslední době se dost mluví o „vlivných“advokátech. Existují klienti, kteří poptávají kromě právních služeb i vliv v politice nebo v justici?

Já tedy určitě netoužím po tom přívlastku „vlivného“advokáta. To totiž zavání určitým lobbis-

Přesně tak. Lobbingem mám na mysli pohyb v politickém prostředí a posouvání legislativ­y. Ovlivňován­í soudců, tomu se říká spíš korupce. Ale mám pocit, že těchto praktik ubývá. Nežijeme sice v úplně čistém prostředí, ale od 90. let se naštěstí vzdalujeme.

LN Lze to chápat tak, že advokacie není už jen právní služba?

Je zcela zjevné, že to nemůže být jen právní služba odtržená od zbytku světa jako z 19. století. Už nejde jen o sepisování smluv a stanovisek. Manažeři firem stále častěji požadují, aby se advokát v obchodních věcech vcítil do situace a politiky klienta. Tento trend vnímáme, jdeme mu vstříc.

A ve veřejném sektoru je zase důležité, aby klient měl s médii dobrý vztah, byl důvěryhodn­ý a transparen­tní. Jinými slovy, advokát mu v citlivých kauzách nepomáhá jen s právní stránkou, ale i s mediálním obrazem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia