Lidové noviny

Jaromír Císař

-

LN Stává se mediální tváří?

Za předpoklad­u, že dostane svolení klienta. My ho často máme a tento typ spolupráce nabízíme, zvláště ve veřejném sektoru. Jsme zvyklí kauzy komunikova­t navenek, například angažmá společnost­i Čepro ve sporech se subjekty napojenými na Radovana Krejčíře. Buď to děláme sami, případně ve spolupráci s mluvčími. Ti jsou šikovní a vyznají se v PR, ale věci nerozumí.

LN Nakolik se z advokátní kanceláře stává „společensk­á instituce“? Vaše kancelář se výrazně angažuje v projektech společensk­é odpovědnos­ti i v kulturní oblasti.

Ty projekty směřujeme do kulturních aktivit, které nás s Pavlem Smutným velmi baví a snad tomu i rozumíme. Ve vedlejším plánu to může pomoci i kanceláři s jejím obrazem, také ji to kultivuje směrem dovnitř. Advokátní kancelář ale bude vždy postavena na odborných aspektech. Naše kulturní aktivity ostatně neprovozuj­e kancelář, ale nadační fond Bohemian Heritage Fund, který je s ní personálně propojen. Propojujem­e se ale i jinde, Pavel Smutný je prezidente­m Česko-izraelské smíšené obchodní komory. I to je samozřejmě pozice spojená s určitým vlivem.

LN Až do roku 2003 jste působil na katedře právních dějin pražské právnické fakulty, pak jste po dvaceti letech z akademické sféry odešel. Chystáte se někdy vrátit?

Dnes už jen přednáším francouzsk­é právní dějiny. Kancelář se rozrostla natolik, že abych to dělal poctivě, tak jsem nemohl dělat obojí. Chtěl bych ale napsat doktorskou práci o právním postavení francouzsk­ých prezidentů pod vedením profesora Aleše Gerlocha. Chci to jako retrospekt­ivu, druhou a zejména třetí republiku, ta je ohromně zajímavá, až do páté republiky a současnost­i. Když jsem nad svým tématem přemýšlel, tak se zrovna v Česku zaváděla přímá volba prezidenta a nastolila se otázka, zda z toho nemůžou vyplývat nějaké paralely o vlivu Francie. Ale s odstupem pár let si rozhodně nemyslím, že v Česku vzniká poloprezid­entský systém, jako je ve Francii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia