Lidové noviny

Zase... Plzeň propustila trenéra

Trenéři Plzně

- MILOSLAV NOVÁK

PLZEŇ/PRAHA Fotbalová Plzeň už zase hledá nového trenéra. Po rychlém procesu s Romanem Pivarníkem se jako náhrada nabízí oblíbenec fanoušků i klubového vedení. Pavel Vrba. Je volný, chce trénovat. Ale chce také do Plzně? A chce tam hned?

Plzeň je za posledních šest let nejúspěšně­jším klubem v Česku, ale trenéry mění po pár měsících.

Necelý rok a pryč s ním. Od ledna 2014 do současnost­i se u mužstva vystřídali čtyři. Jen Vrba vydržel víc než pět let. Český Ferguson, říkalo se mu.

Poslední Pivarník skončil po osmi měsících od prvních soutěžních zápasů současné sezony, dočasně ho nahradí asistenti Zdeněk Bečka s Pavlem Horváthem, kteří v Plzni nebyli „jeho lidmi“.

Vedení klubu začalo o změně na lavičce uvažovat v minulých

Pavel Vrba: říjen 2008 až prosinec 2013.

Dušan Uhrin mladší: leden 2014 až srpen 2014.

Miroslav Koubek: srpen 2014 až srpen 2015.

Karel Krejčí: srpen 2015 až květen 2016.

Roman Pivarník: červen 2016 až duben 2017.

týdnech nejen kvůli vlastním potížím. Ale i ve chvíli, kdy trenéra začala řešit Sparta a vyhlédla si Pavla Vrbu, jenž v Plzni z průměrného týmu vybudoval šampiona. V Plzni se lekli, aby jejich oblíbeného a úspěšného kouče neangažova­l rival. A Pivarník se ocitl pod velkým tlakem.

Vrba sparťany odmítl. Nechtěl přijít v rozehrané sezoně a narych- lo? Nebo nechtěl zklamat své kamarády v Plzni, pro které je pražský klub úhlavním nepřítelem, a raději zůstal bez práce? A nebo čekal, až se uvolní místo právě na západě Čech?

Vrba přišel do Plzně na podzim 2008 a po necelých třech letech práce získal první titul, postoupil do Ligy mistrů, pak domácí soutěž vyhrál podruhé a znovu tým dovedl do Champions League. Po jeho odchodu v prosinci 2013 sice Plzeň ještě dvakrát dobyla ligový titul, ale v evropských pohárech strádala.

U kormidla se postupně vystřídali Dušan Uhrin ml., Miroslav Koubek, Karel Krejčí a naposledy Roman Pivarník. Žádný z nich ale očekávání vedení nenaplnil. Nastal čas pro návrat spasitele? Vrba byl po podzimu odvolán v Machačkale, dosud je bez angažmá. Podle kuloárních informací sonduje jiné možnosti v Rusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia