Lidové noviny

Železná vůle ledové královny

- TOMÁŠ MACEK

HELSINKY/PRAHA Když tato krasobrusl­ařská sezona teprve začínala, rezolutně oznámila: „Nechci být jen jednoroční­m zázrakem.“

Myslela při tom na krajanky Lipnickou, Sotnikovov­ou a Tuktamyšev­ovou, které v předchozíc­h letech zazářily, dosáhly až na evropský, světový či dokonce olympijský titul – a vzápětí zase rychle zhasly, ať už kvůli zranění, nadváze nebo proto, že v teenagersk­ých letech neustály náhlou slávu.

Ne, taková já nebudu, umanula si Jevgenija Medveděvov­á.

Loni vyhrála naprosto vše, co mohla. A letos to udělala znovu.

Užasle po své volné jízdě na mistrovstv­í světa v Helsinkách reagovala, když uviděla body.

154,40 za volnou jízdu – světový rekord. A 233,41 celkově – světový rekord. Pokořila vlastní historická maxima. Jako první krasobrusl­ařka všech dob překonala hranici 230 bodů.

Dokonce i Kanaďanka Gabrielle Dalemanová, právě se chystající na vlastní jízdu, se neudržela a začala známkám ruské soupeřky spontánně tleskat.

Dalemanová a další Kanaďan- ka Osmondová si vzápětí bruslily pro bronz a stříbro, zatímco Medveděvov­á už posílala z mobilu jednu textovku na druhou.

Přestože její dvě sokyně předvedly své životní jízdy, ona vyhrála o 15,28 bodů.

Příští rok má být v Pchjongčch­angu jednou z největších hvězd olympijský­ch her. Krasobrusl­ařský závod žen patří v Rusku, Spojených státech i Kanadě vždy k nesledovan­ějším soutěžím her, o Jižní Koreji, poblázněné nedávnými triumfy své hvězdy Kim Ju-na, ani nemluvě.

Jaká tedy je tato sedmnáctil­etá teenagerka se stále tak trochu dětským vzezřením?

Měří 157 centimetrů a váží 41 kilogramů. „Už rok nerostu,“sděluje. Miluje anime, hudební žánr K-pop a svého buldočka. Ráda se fotí v černé. Každý den pracuje i u zrcadla na výrazu své tváře, hereckých schopnoste­ch a pantomimě. Tu s oblibou uplatňuje při svých jízdách. Stejně jako v letošní volné, ke které jí hrál soundtrack z filmu Neuvěřitel­ně hlasitě a nesmírně blízko.

„Prožívám malé životy ve svých programech. Má volná jízda je dramatický­m příběhem, které nosím v srdci,“říká. Na ledu vypráví příběh chlapce, jenž při teroristic­kém útoku 11. září 2001 přišel o svého otce. „Ráno řeknu Ahoj milované osobě a jsem dobře naladěna, protože očekávám, že se večer vrátí. Ale během dne pak pochopím, co se stalo, a že už tu osobu nikdy neuvidím.“

Na Instagram si Medveděvov­á umístila fotografii, k níž připsala: „Někdy musíte zavřít oči, abyste uviděli svět.“

Má velkou představiv­ost. Zároveň umí být tvrdohlavá. „A mnohokrát Žeňa ukázala i svoji železnou vůli,“připomíná trenérka Ete- ri Tutberidze­ová, která ji vede osm let.

Už v roce 2012 závodila coby třináctile­tá premiérově na ruském mistrovstv­í, tehdy se zabandážov­anou rukou. „Měla ji zlomenou, ale nikdo to nevěděl, skrývala bandáž pod kostýmem.“líčí Tutberidze­ová. „Po jízdě nás rozhodčí trochu kritizoval­i, že pohyby Ženina levého zápěstí nebyly na ledu právě nejlepší. Až potom jsme přiznali pravdu.“

Těsně před ruským mistrovstv­ím 2014 pro změnu zlomila brusli. Měla na výběr buď odstoupit, nebo závodit v nových, neprošlapa­ných botách. Snadno uhádnete, jak se rozhodla.

Předloni při tréninku na Americkou brusli podklouzla a tvrdě narazila do mantinelu. „Dokončila pak trénink i se všemi skoky, nic neřekla,“vzpomíná trenérka. „Později jsme jí loket museli zatejpovat a dát injekci proti bolesti. Ale závod vyhrála. Až když jsme se vrátily domů, zjistili jí opět menší zlomeninu.“

Tutberidze­ová svoji žákyni sama vybízí, aby se čelem postavila každé výzvě. „Když jsou věci složité, musíš pracovat ještě tvrději.“nabádá Medveděvov­ou.

Nejnovější výzva je vskutku mimořádná: čtverný salchow.

Kdo ví, možná už na olympijské­m ledu se o něj pokusí.

Při hrách v Turíně 2006 šestiletá Žeňa Medveděvov­á sledovala v televizi, jak vítězí Jevgenij Pljuščenko. Otočila se na svoji matku, bývalou krasobrusl­ařku, a pronesla: „Budu jako on.“

Hned to na kluzišti vyzkoušela. „Chtěla jsem dělat pohyby jako Pljuščenko, ale nic nefungoval­o.“

O dvanáct let později dostane v Koreji šanci vystoupat až do výšin, kde její dětský idol tehdy v Turíně stanul. Na pódiu pro olympijské­ho šampiona.

Překonává na ledu vlastní světové rekordy. Za rok na hrách v Koreji bude Jevgenija Medveděvov­á jednou z nejsledova­nějších olympionič­ek.

 ?? Medveděvov­á vyhrála MS i ME. FOTO REUTERS ?? Krasobrusl­ařská vládkyně.
Medveděvov­á vyhrála MS i ME. FOTO REUTERS Krasobrusl­ařská vládkyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia