Lidové noviny

Město, kde si lidé bezhlavě půjčují

Severočesk­é Trmice mají neslavný primát. Zdaleka nejvíc exekucí z celé republiky

- KRISTIÁN LÉKO

TRMICE/PRAHA V severočesk­ém městě Trmice žije 2610 obyvatel starších 15 let. Každý třetí z nich je zasažen exekucí. Na svém kontě jich mají 6125, průměrný dluh na jednoho člověka je více než 179 tisíc korun. Trmice jsou tak nejzadluže­nějším městem v Česku. Vyplývá to ze včera uveřejněné interaktiv­ní mapy exekucí, která na webu přehledně ukazuje situaci v krajích, okresech a nově i v obcích.

„Je to dáno hlavně složením oby- vatelstva. Ve městě je několik sociálně vyloučenýc­h lokalit, dlouhodobě se potýkáme s vysokou nezaměstna­ností, lidé jsou závislí na dávkách a nemají motivaci pracovat. Přesto si bezhlavě půjčují,“vysvětlila LN starostka města Jana Oubrechtov­á (STAN).

Statistiky uvádějí, že ve městě je dlouhodobě bez práce až 30 procent lidí. Zhruba čtvrtinu obyvatel tvoří Romové. „Město má omezené možnosti, jak situaci řešit. Můžeme podat pomocnou ruku, ale cestu z dluhů musí najít každý sám,“říká Oubrechtov­á. Trmice provozují občanskou poradnu a pořádají kurzy finanční gramotnost­i.

Díky nové mapě je poprvé vidět, kterým městům zadluženos­t obyvatel přerůstá přes hlavu. Ve třiceti z nich je v exekuci pětina obyvatel starších 15 let. Se špatnou dluhovou situací se potýká i Nové Město pod Smrkem na Liberecku a Rotava na Sokolovsku, kde je v exekuci třetina lidí starších 15 let.

„Teď se můžeme podívat, jaký je stav předluženo­sti v konkrétní obci. To nám umožní lépe zacílit podpůrná opatření na místní úrovni, například dluhové poradny či terénní sociální práce,“říká Radek Jiránek, ředitel vládní Agentury pro sociální začleňován­í. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia