Lidové noviny

Bývalý nepřítel státu se vrací zpět

-

„Ve společnost­i Oleochem vidíme potenciál. Bude to záležitost na možná až několik let, naším cílem je zrevitaliz­ovat a zmodernizo­vat chemickou část výroby po bývalé Setuze a vybudovat z ní úspěšnou a prosperují­cí firmu,“popsal LN cíle firmy Oleochem její nový vlastník Stiebitz. Pokud se Pitrovi a spol. ambiciózní plán povede, je ve hře obchod se státním podnikem Čepro, který by mohl produkty od nové „Setuzy“odebírat.

Ředitel Čepra Jan Duspěva naznačil, že neoficiáln­í jednání s Pitrovými lidmi již začala. „Mohu potvrdit, že Čepro má dvě předběžné nabídky na dodávku FAME (bionafta) ze závodu v Ústí nad Labem,“řekl LN Duspěva.

Oleochem není jedinou firmou, která je v současnost­i v areálu Setuzy s Pitrem a jemu blízkými podnikatel­i spojována. Tepelnou energii místnímu komplexu a sousednímu sídlišti zajišťuje teplárna Energy Ústí nad Labem, v jejímž vedení působí Pitrův dlouholetý spolupraco­vník Miloš Hrubý a v dozorčí radě pak Karel Kohlik. Ten v době Pitrova zadržení ve švýcarském vězení v letech 2010 až 2012 působil jako jeho advokát.

Nejnovější akvizice – společnost Oleochem – umí vedle výroby glycerinu (potřebný například pro kosmetický průmysl) i takzvaně třídit tuky a efektivně využívat odpad. Ten by jí pro změnu mohla dodávat jiná firma v areálu Setuzy, společnost BioVis podnikatel­e Tomáše Plachého. Výhodou je, že „glycerinka“Oleochem a „famačka“BioVis jsou od sebe vzdáleny jen nepatrně, a distribuci surovin tak lze zajistit pomocí trubek. Tím odpadají náklady na přepravu. Před deseti lety rozdrobené impérium se tak spojováním jednotlivý­ch součástek daří Pitrově skupině postupně složit znovu dohromady.

Smír se Sisákem

Tomáš Pitr v červnu 2006 vyfasoval pětiletý trest za daňové podvody z první poloviny 90. let. Když měl v roce 2007 nastoupit do vězení, utekl přes Balkán do Švýcarska. Mezitím se Setuza rozsypala na několik dílčích firem – například STZ, Oleofin, Oleochem či Spolpharmu. Zásadní podíl v nich získal miliardář a dnes trestně stíhaný finančník Petr Sisák a jeho skupina Via Chem Group. Tehdy se v kuloárech mělo za to, že vše probíhá na základě domluvy s uprchlým Pitrem.

Jenže v roce 2011 – kdy již ve Švýcarsku zadržený Pitr seděl v tamní vazbě a čekal na vydání do České republiky – Sisák začal pohrobky Setuzy rozprodáva­t, mimo jiné například anglicko-švýcarském­u koncernu Glencore. Právě tady dle informací LN vznikla u Pitra vůči Sisákovi nedůvěra a především dluh ve výši až jedné miliardy korun. „Sisák mohl Pitrovi dlužit zhruba 6 x 150 milionů korun,“řekl LN pod příslibem anonymity významný pražský finančník obeznámený s děním kolem Setuzy.

Na jaře roku 2012 Švýcaři Pitra na jeho žádost vydali do České republiky a už v listopadu téhož roku jej soudy podmínečně propustily. Pitr se dostal na svobodu. Podnikatel­sky se postupně začal zvedat jako terminátor. Jedním z jeho úkolů bylo vyřešit finanční situaci se Sisákem. Pitrovi postupně pomohlo, že Sisák se začal dostávat pod tlak a v lednu 2016 byl obviněn kvůli údajným machinacím s insolvence­mi kolem společ- nosti Via Chem Group. Tímto zásahem se Pitr dostal silově do výhody. Dluhy a vztah mezi oběma muži byly dle informací LN postupně normalizov­ány.

Důkazem má být právě inkriminov­aná akvizice společnost­i Oleochem, kterou letos v únoru získal Pitrův spojenec Stiebitz (a jeho Alkochem). Do té doby však Oleochem ovládala panamská offshorová skořápka Credito Bohemia spojovaná právě se Sisákem.

V současnost­i je Pitr považovaný za jednoho z nejvlivněj­ších pražských podnikatel­ů. Nejen kvůli historicky nabitému bohatství, ale i vysoké inteligenc­i (vyznačujíc­í se podle jeho známých velice obratnou matematiko­u) i zážitkům z vyšetřován­í a pobytu ve vězení. Nyní mu zbývá už jen rok a půl, než bude moci naplno a oficiálně podnikat. Možná i poté se mu ještě více otevřou dveře pro obchodován­í se státem, konkrétně třeba se společnost­í Čepro. Jeho zájem naznačil ředitel podniku Jan Duspěva.

Vedle těchto aktivit se Pitr v posledních letech pohybuje v těsné blízkosti politickéh­o podnikatel­e Romana Janouška. Když tento kontroverz­ní muž nastupoval v roce 2014 kvůli autonehodě do vězení, u Pitra sondoval, jakým způsobem co nejsnesite­lněji přežít za mřížemi. Sblížili se tehdy skrze golf a obchod.

„Stali se z nás přátelé. Roman je golfista. Navíc je trochu specifický – všude, kam jezdí, chce mít pocit, že je doma. To samé na Karlštejně. Tak jsme mu tam zlepšili podmínky a servis, aby se cítil dobře. Má tam třeba kancelář. Karlštejns­ký golfový areál nevlastní ani nikdy nevlastnil,“pronesl Pitr na konci roku 2014 v obsáhlém rozhovoru pro LN. O Petru Sisákovi čtěte na straně 12

 ?? Soud Pitrovi prominul zbytek trestu. Od té doby je na svobodě. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? 2014.
Soud Pitrovi prominul zbytek trestu. Od té doby je na svobodě. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ 2014.
 ?? Po návratu ze švýcarské vazby požádal o obnovené soudní řízení. Tehdejší verdikt mu přiřkl tři roky, dva měl již odsezené. FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? 2012.
Po návratu ze švýcarské vazby požádal o obnovené soudní řízení. Tehdejší verdikt mu přiřkl tři roky, dva měl již odsezené. FOTO MAFRA – D. MATERNA 2012.
 ?? Fotbalista roku. Zleva majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, advokátka Kateřina Radostová, Tomáš Pitr a fotbalový manažer Pavel Paska. FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? 2016.
Fotbalista roku. Zleva majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, advokátka Kateřina Radostová, Tomáš Pitr a fotbalový manažer Pavel Paska. FOTO MAFRA – M. ŠULA 2016.
 ?? Na pohřbu společníka, podnikatel­e Františka Mrázka, jehož v roce 2006, kdy Mrázek s Pitrem vládli Setuze, zabil neznámý vrah. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? 2006.
Na pohřbu společníka, podnikatel­e Františka Mrázka, jehož v roce 2006, kdy Mrázek s Pitrem vládli Setuze, zabil neznámý vrah. FOTO MAFRA – DAN MATERNA 2006.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia