Lidové noviny

Babiš by vzal Sorosovu školu do ČR

- MARTIN RYCHLÍK

BUDAPEŠŤ/PRAHA Setrvání, nebo stěhování do Vídně, Prahy či dokonce Olomouce? Chmurné zítřky asi čekají Středoevro­pskou univerzitu (CEU) v Budapešti.

Maďarský parlament totiž včera schválil novelu zákona, která omezuje působení zahraniční­ch škol v zemi. Pro bylo dle agentury Reuters 123 poslanců, proti 38 a stejný počet se hlasování zdržel.

Podle kritiků a západních liberálů je zákon namířen přímo proti CEU, již před 26 lety založil miliardář nynější oponent premiéra Viktora Orbána. Ten dokonce Sorose obvinil, že skrytě ovlivňuje politiku v zemi a univerzita „podvádí“, neboť v Maďarsku využívá amerických výsad, ačkoliv nemá ve své mateřské zemi, tedy v USA, kampus.

„Jedna z nejlepších škol v Evropě, CEU, bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat,“tweetoval včera vicepremié­r Andrej Babiš (ANO). Středoev-

George Soros,

ropská univerzita již v české metropoli sídlila v letech 1991 až 1996, ale i kvůli postoji Václava Klause přešla do Budapešti.

„Boj o Budapešť ještě není prohrán, je stále šance, že tam zůstane. Pokud by se ale musela vystěhovat, nabídli jsme jí s emeritním rektorem Josefem Jařabem možnosti i v Olomouci,“řekl LN Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého. Jařab vedl olomouckou univerzitu, ale také CEU v letech 1997 až 1999. Miller ji zase vystudoval.

Stěhování do České republiky by ovšem nebylo legislativ­ně tak úplně jednoduché. Máme tu již podobný paragraf jako ten, který univerzitu amerického střihu vyhání zMaďarska. Nedávno přijatá novela vysokoškol­ského zákona v paragrafu 93a vyžaduje, aby cizí škola poskytoval­a „v domovském státě vzdělávání“. Což CEU ve Spojených státech nečiní a je za to nyní Orbánem ostře kritizován­a.

Jak už LN v pondělí informoval­y, zřejmě s první nabídkou na přesídlení školy excelující ve společensk­ých vědách přišel starosta litevského Vilniusu. „Pokud by si univerzita měla hledat jiné sídlo, ráda bych Sorosovu univerzitu pozvala do Vídně,“řekla deníku Kurier vídeňská místostaro­stka Maria Vassilakou­ová ze strany Zelených. Ani to není náhoda: CEU je známa jako škola vychovávaj­ící liberální elity a občansky aktivní intelektuá­ly.

Ze světa přichází ohromná podpora. Značku CEU denně řeší prestižní deníky jako Guardian, The New York Times či Washington Post, jenž k témuž tématu použil hodně emotivní titulek: „Maďarský premiér chce vypnout maják svobody.“

Budapešťsk­ý rektor Michael Ignatieff dostává dopisy z celého světa; psalo mu nejméně sedmnáct nobelistů, ale také české osobnosti jako děkanka pražské FF UK anebo Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia