Lidové noviny

Expert: Výsledky spíše slabé

- DANIEL MÜNICH

Jako jinde po Evropě i u nás najdeme špičková vědecká pracoviště či vývojářské firmy. Existují však spíše systému navzdory. Jako celek výsledky českého výzkumu a vývoje za vyspělými zeměmi nadále zaostávají. Na to, že vědu poprvé v historii dostal na plný úvazek „ministr“vlády a její místopředs­eda (a že o stovky procent narostl rozpočet úřadu pro vědu i počet zaměstnanc­ů) jsou výsledky více než tříletého snažení po stránce řízení a hodnocení výzkumu velmi slabé.

Absurdní systém hodnocení výzkumu, přezdívaný kafemlejne­k, bude na vysokých školách mlít dlouho poté, co tato vláda skončí.

Příprava jiného hodnocení začala pozdě – a výsledkem je dobře míněný polotovar. Na zavedení si počkáme nejméně další volební období. S hodnocením podpory aplikované­ho výzkumu se nezačalo vůbec. Až na určité snahy Technologi­cké agentury ČR se přínosy masivních dotačních programů, často pro firmy, nehodnotí.

Jestli něco dříve dobře fungovalo, byl to informační systém (IsVaV). Ten však loni bez varování skončil. Nejužitečn­ější část o zhodnocený­ch vědeckých výsledcích, dnes v provizoriu, připomíná dřevní doby internetu. Hod- ně úsilí padlo na diskuse kolem nového zákona o výzkumu a vývoji, byť už v roce 2015 bylo jasné, že neprojde. Se zpožděním, pod hrozbou nečerpání unijních fondů, byla přepsána Strategie chytré specializa­ce (RIS3), jenže původní smysl konceptu se z ní dost vypařil... Asi jediným pozitivním počinem tak je růst výdajů na výzkum a vývoj. Ale v době ekonomické­ho oživení, kdy po letech krize a šetření česká ekonomika i příjmy veřejných rozpočtů solidně rostou, by bylo spíše ostudou, kdyby tomu tak nebylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia