Lidové noviny

Opozice: Výzkum čeká nejistota

- JIŘÍ NANTL

Patrně největším přínosem Pavla Bělobrádka v roli vicepremié­ra pro vědu a výzkum je posílení vědecké diplomacie. Její důležitost pro zemi velikosti ČR správně rozeznal a jeho zásluhou dochází k navazování strategick­ých spoluprací: zejména s Izraelem a s Německem. Paradoxní je, že podle kompetenčn­ího zákona tohle mělo dělat ministerst­vo školství.

Méně se mu však dařilo v jeho bezprostře­dní agendě. Počet pracovníků jeho úřadu se sice zpětinásob­il, jejich činnost však byla zatížena chronickým­i problémy.

Už legendární­mi se staly zejména chyby a zpoždění při výpočtech podkladů pro financován­í výzkumu a vývoje; na začátku letošního roku tak dokonce musel být rozpis (finanční) podpory proveden zprvu jen zálohově.

Největším problémem, který po této vládě v oblasti vědy zůstane, je hodnocení výzkumu a z toho se odvíjející financován­í.

Vicepremié­r Bělobrádek zrušil metodiku hodnocení odpovídají­cí požadavkům platného zákona a nahradil ji novou, která je již laděna na jím zamýšlený nový zákon o výzkumu a vývoji. Ten však předložil až posléze, když už je zřejmé, že se do voleb nedá projednat. Nová pravidla hodnocení vědy a výzkumu jsou navíc tak nehotová, že vláda uložila ještě je do konce letošního roku dopracovat do použitelné podoby...

Českou vědu tak po skončení mandátu místopředs­edy vlády Pavla Bělobrádka čekají roky nejistoty, možná stagnace, pokud tedy podíly vědeckých institucí na financován­í zamrznou a sektor ztratí motivaci. Zabránit tomu může budoucí vláda tím, jestliže urgentně najde zcela konkrétní a praktické řešení, jak na úrovni institucí hodnotit kvalitu vědy a výzkumu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia