Lidové noviny

Zemanovo ocenění „brzdí“Trump

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/WASHINGTON Jsou to již čtyři měsíce, kdy prezident Miloš Zeman ve sluchátku telefonu uslyšel pozvání do Bílého domu. Čerstvě zvolený americký prezident Donald Trump v evidentně dobré náladě „chlapíka“z Česka a svého věrného podporovat­ele pozval počátkem loňského prosince do Washington­u.

V hovoru tehdy padl i termín – konec dubna 2017. Zeman měl totiž v té době na stole pozvánku od Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF), významné židovské lobbistick­é organizace, která se českému prezidento­vi rozhodla udělit medaili Warrior for Truth (Bojovník za pravdu). S tím, že na jeho počest uspořádá v New Yorku slavnostní večeři.

Podobné pocty se dostalo třeba Eliemu Wieselovi, loni zesnulému nositeli Nobelovy ceny míru, který před dvaceti lety společně s Václavem Havlem zakládal pražskou konferenci Forum 2000.

Spojit medaili od židovské organizace s oficiální návštěvou Bílého domu se zdálo logické. Deník Algemeiner, který GJCF vydává, zařadil loni Zemana na seznam 100 nejvýznamn­ějších osobností, které pozitivně ovlivnily život Židů. Před dvěma lety český prezident vystoupil na konferenci Americko-židovského výboru pro veřejné záležitost­i (AIPAC) a hebrejsky tam prohlásil větu: „Jsem Žid.“

Také pro Donalda Trumpa je důležité zdůrazňova­t přátelství s Izraelem a Zeman tak mohl sehrát roli „evropského přítele“amerických Židů.

Jenže Pražský hrad od loňského prosince na závazný termín z Bílého domu marně čeká. A stejně tak kvůli provázanos­ti obou akcí s ceremoniál­em vyčkává i GJCF.

„Mohu potvrdit, že český prezident medaili dostane, ale datum a další detaily ještě nebyly stano- veny,“napsal LN Dovid Efune, výkonný ředitel GJCF.

Připomeňme, že sám Efune přitom patří mezi vlivné newyorské lobbisty. Je šéfredakto­rem internetov­ého deníku Algemeiner, který se ve volební kampani stavěl za republikán­ského kandidáta Trumpa. Mimo jiné proto, že politika demokratů vůči Íránu byla podle vlivného proizraels­kého média příliš měkká.

Čekání na pozvánku z Bílého domu se promítlo nejen do plánování slavnostní­ho galavečera na počest Zemana, spojeného s předáním medaile Bojovníka za pravdu, ale ovlivnilo také agendu českého prezidenta.

Okénko v diáři

Zeman má na návštěvu Bílého domu ve svém programu rezervovan­é „okénko“na konci měsíce. Podle bývalého šéfa zahraniční­ho odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka, který se před třemi týdny stal novým velvyslanc­em v USA, jde o období mezi 21. a 30. dubnem. Rezervu v programu potvrzuje i Rudolf Jindrák, Kmoníčkův nástupce na postu šéfa zahraniční­ho odboru Hradu. „V programu pana prezidenta je vyčleněn časový rámec, do kterého bychom se měli vejít,“vysvětluje.

Zda se Zemanova návštěva Ameriky do vyblokovan­ého volna nakonec vejde, bude záležet na tom, kdy přijde termín od hostitele. Diplomaté nicméně vycházejí z toho, že dubnový termín, který zazněl loni v prosinci během telefonátu mezi Zemanem a Trumpem, stále platí.

„Otázka nezní, zda ta cesta proběhne, protože to je jisté. Je ale třeba znát konkrétní termín, který zatím nemáme. V tom ale nejsme sami. Třeba kancléřka Angela Merkelová ho dostala nějakých deset dnů předem,“upozorňuje Jindrák.

Podle něj lze ale i s nejistotou, kdy datum pozvání z Bílého domu dorazí, předem pracovat. A co když pozvánka od Trumpa dorazí až později a Zeman již mezitím bude mít jinou agendu v kalendáři? „Je to otázka priorit. Jestli dostaneme termín zWashingto­nu, zohledníme to v prezidento­vě programu,“uzavírá Jindrák.

Zeman včera řekl, že chce při své návštěvě USA jednat o problému růstu terorismu.

Na termín návštěvy Bílého domu nečeká jen Pražský hrad, ale i židovská organizace, která chce českého prezidenta ocenit.

 ?? Zatím Zemanovi termín návštěvy nepotvrdil FOTO AP ?? Donald Trump
Zatím Zemanovi termín návštěvy nepotvrdil FOTO AP Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia