Lidové noviny

Zaorálek: Chci revizi případu zabitého Čecha

-

PRAHA Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval britskou prokuratur­u, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumán­í osvobozují­cího rozsudku nad Britem, který loni zabil českého občana Zdeňka M.

Zaorálek o záležitost­i včera mluvil s britskou velvyslank­yní v Česku Jan Thompsonov­ou a bude o ní jednat i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem ve středu v Bruselu.

S rozsudkem se Zaorálek těžko smiřuje. Osvobozují­cí verdikt nad mužem obviněným z vraždy soud vynesl v pondělí v Londýně. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně.

Zaorálek to včera označil za nezvyklé vzhledem k okolnostem případu, když při potyčce byli namístě tři Britové a jeden Čech. Kvůli usmrcení Čecha telefonova­l koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové.

Žádal ji o zásah proti nenávistný­m útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie. O politicky motivovaný­ch útocích namířených proti přistěhova­lcům tehdy v Británii hovořila média i diplomaté v souvislost­i se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU. Thompsonov­á včera Zaorálka na setkání ujistila, že rozsudek nesouvisel se zemí původu oběti.

Podle vyšetřovat­elů se jednatřice­tiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Devětadvac­etiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnost­ní kamery zaútočil řetězem s bezpečnost­ním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. čtk

 ?? Čech zabitý v Británii FOTO POLICIE ??
Čech zabitý v Británii FOTO POLICIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia