Lidové noviny

Stavěl farmy a miloval Tysona

Kdo je atentátník z petrohrads­kého metra

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PETROHRAD/PRAHA První, kdo oznámil jméno petrohrads­kého sebevražed­ného atentátník­a, byl jeho domovský Státní výbor národní bezpečnost­i Kyrgyzstán­u. Odtud 22letý Akbaržon Džalilov pocházel. Další zásadní zprávou, tentokrát už od ruských vyšetřovat­elů, bylo, že v metru útočil sám. Žádný druhý atentátník, jak se ještě v pondělí spekuloval­o, se na místě nenacházel. Džalilov nejdříve ukryl jednu bombu do nádoby na hasicí přístroj ve stanici Náměstí Povstání, až pak odjel na Senné náměstí, aby se těsně před vjezdem do stanice odpálil.

Kyrgyzští vyšetřovat­elé ihned zahájili výslechy rodičů mladíka. Ruská policie zase hledá údajné spolupacha­tele Džalilova – podle agentury TASS jsou jimi mladí muž a žena, oba rovněž ze Střední Asie. V ruských médiích se objevily informace o tom, že tajná služba FSB měla mezi radikály napojenými na teroristic­kou orga- nizaci Islámský stát (IS) informátor­a. Byl to sice „pěšák“, ale o přípravě atentátu věděl. Proto agenti mohli odposlouch­ávat některé telefony a údajně díky tomu i zabránit výbuchu první bomby ve stanici Náměstí Povstání.

Jako mnozí další jeho vrstevníci, Džalilov po sobě zanechal stopu na internetu. A tu teď zkoumají ruští a kyrgyzští specialist­é. Jenže naposledy se do sociálních sítí ponořil už před rokem. Vyčíst se ze záznamů dá i to, že obdivoval amerického boxera Mikea Tysona a rád se oddával počítačový­m hrám. Svůj profil měl Džalilov na ruských sociálních sítích VKontakte a Odnoklassn­iki. Nejčastěji mu něco špatného stalo. Možná se ale jen připravova­l na svůj poslední čin.

Džalilova rodina pocházela z jižní části Kyrgyzstán­u – bydleli na okraji města Oš ve čtvrti Amir-Temur, kde žijí především etničtí Uzbekové a kde je radikální islám mnohem rozšířeněj­ší než na severu a v metropoli Biškeku. Takže kontakty s emisary IS, kteří se tady prokazatel­ně pohybují, mohl navázat velmi snadno. Právě na jihu státu se staví nyní mnohem větší počet nových mešit než jinde, lidé tady častěji chodí oblečeni podle přísných islámských předpisů.

Džalilov není jediný, kdo letos „proslavil“jinak dost zapomenuto­u oblast Střední Asie. Z Uzbekistán­u, sousední země Kyrgyzstán­u, totiž pochází Abdulgadir Mašaripov, který na Nový rok podle instrukcí IS postřílel v istanbulsk­ém klubu 39 lidí. V USA byl také letos v lednu zadržen Kyrgyz, jenž se k napojení na islamisty přiznal. Podle údajů Státního výboru národní bezpečnost­i Kyrgyzstán­u v současnost­i bojuje v řadách Islámského státu asi tisíc občanů země.

Kyrgyzští novináři upozorňují na to, že v oblasti je řada tajných mešit, jež slouží jako verbovací centra. Lákají mladé do řad IS a posílají je do Sýrie nebo je připravuji na kariéru džihádisty.

Na fotografií­ch vypadá jako nesmělý mladý muž s jemně asijskými rysy a skromným knírkem. Včera ruský vyšetřovac­í výbor potvrdil, že právě on, Akbaržon Džalilov, zavraždil v pondělí v petrohrads­kém metru 14 lidí. A měl i větší ambice.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia