Lidové noviny

Chemický útok v Sýrii? Zahynulo na sto lidí

Svět pobouřil útok, při němž v syrské provincii Idlib zemřelo na sto lidí a další stovky jsou zraněny. Politici mluví o válečném zločinu

- DAMAŠEK

Francouzsk­ý prezident François Hollande obvinil syrskou armádu z včerejšího útoku, při němž podle neoficiáln­ích zdrojů zemřelo v provincii Idlib na 100 lidí. Podle syrské organizace pro lidská práva (SOHR) letadla shodila toxický plyn. Za „strašlivý“označil incident zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který řekl, že OSN chce, aby ti, kdo jsou za „chemický útok“odpovědní, byli jasně identifiko­váni. Šéf britské diplomacie Boris Johnson upozornil, že pokud se potvrdí vina syrské armády, pak bude syrský režim obviněn z válečného zločinu. „Je třeba začít vyšetřovat a viníci musejí složit účty,“řekl Johnson. „Bombardova­t vlastní občany chemickými zbraněmi je nepochybně válečný zločin,“dodal. Bílý dům útok hodnotí jako „trestuhodn­ý“čin, který nelze pominout. „Odporné činy“odehrávají­cí se v Sýrii jsou podle mluvčího Seana Spicera důsledkem „slabosti“administra­tivy minulého amerického prezidenta Baracka Obamy.

Turecko chce, aby organizace odpovědné za kontrolu používání chemických zbraní začaly případ okamžitě vyšetřovat. Vyzvalo všechny, kdo mají vliv na syrský režim, aby přinutili syrskou vládu přestat porušovat příměří. Podle Ankary syrská vláda zjevně porušila pravidla OSN pro chemické zbraně. Asi 15 raněných bylo podle tureckých zdrojů převezeno k ošetření do Turecka, kde je zdra- votníci nejprve dekontamin­ovali mimo nemocnici. Podle SOHR útočila syrská nebo ruská letadla, ale obě armády to popřely.

Vyšetřovat­elé OSN pověření objasňován­ím válečných zločinů oznámili, že zjišťují okolnosti útoku chemickými zbraněmi v Idlibu a zprávu o následném útoku na zdravotnic­ké zařízení, do něj byli sváženi ranění. Pokud se obojí prokáže, jde podle OSN o „válečný zločin“.

Lékař, který ošetřoval raněné z Chán Šajchúnu, řekl, že šlo zřejmě o nejhorší chemický útok od roku 2013. Tehdy u Damašku zemřely stovky lidí a USA začaly připravova­t odvetnou akci. Asadův režim se jí vyhnul, když přistoupil na ruský návrh vzdát se svých chemických zbraní. Asi 1300 tun těchto látek bylo pak ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyvezeno a zlikvidová­no. OPCW k dnešnímu útoku sdělila, že její skupina „ze všech dostupných zdrojů získává důkazy“.

Chemické útoky v Sýrii pokračoval­y i po vyvezení těchto zbraní. Do loňska OSN a OPCW předložily čtyři dokumenty, které obviňovaly syrský režim z chemických útoků. Letos v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o město Halab (Aleppo) na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. čtk

 ?? Muže, jenž byl údajně zasažen toxickým plynem v syrské provincii Idlib, podobně jako další stovky Syřanů vyšetřují lékaři v nemocnici. FOTO ČTK/ AP ?? Jedna z obětí.
Muže, jenž byl údajně zasažen toxickým plynem v syrské provincii Idlib, podobně jako další stovky Syřanů vyšetřují lékaři v nemocnici. FOTO ČTK/ AP Jedna z obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia