Lidové noviny

Středoasij­cům IS slibuje žold i spravedlno­st

- PETROHRAD

Středoasij­ské republiky jsou líhní extremistů, kteří často procházejí praxí na syrském bojišti. Nejedná se jen o Kyrgyzy, ale i o Uzbeky, Turkmeny a Tádžiky. Podle Michaila Alexandrov­a z Centra vojensko-politickýc­h výzkumů v Moskvě je třeba omezit migraci z této části bývalého Sovětského svazu do Ruska. Připomněl, že v listopadu 2016 zadržela tajná služba FSB v Moskvě a Petrohradě organizova­nou skupinu složenou z Uzbeků, Tádžiků a Kyrgyzů, kteříměli v pronajatýc­h bytech arzenál zbraní a výbušnin. Sympatizov­ali se samozvaným Islámským státem (IS) a plánovali útok na petrohrads­ká obchodní centra Galerie a Akadempark.

Ani chudé republiky Střední Asie nejsou ušetřeny teroristic­kých útoků. Podle kyrgyzskéh­o novináře Ilji Lukašova se například loni v srpnu sebevražed­ný atentátník pokusil zaútočit na velvyslane­ctví Číny v kyrgyzském hlavním městě Biškeku. V roce 2015 kyrgyzská policie zabránila teroristic­kému útoku na ruskou vojenskou základnu v kyrgyzském Kantu. Teroristic­ký potenciál je podle žurnalisty v této oblasti bývalého SSSR veliký. Mezi mládeží jsou stále populárněj­ší ideje extremisti­ckého hnutí Hezbe Tahrír, v Rusku zakázané islamistic­ké organizace, jež má ale vzrůstajíc­í počet stoupenců i v ruských republikác­h, jako je třeba Tatarstán.

Středoasij­ské republiky jsou také typické autoritářs­kými režimy i ubohou ekonomikou, včetně na plyn bohatého Turkmenist­ánu. Právě toho podle Dmitrije Popova, ruského experta na Kavkaz a Střední Asii, využívají emisaři IS, kteří v těchto oblastech verbují, v případě vítězství slibují vybudování „spravedliv­ého státu“a vysoký žold. „Ještě před pár lety odjížděli adepti na radikaliza­ci do Afghánistá­nu. Od roku 2013 máme mnoho údajů o velkém počtu obyvatel Střední Asie operujícíc­h v Sýrii a Iráku,“tvrdí Popov. V poslední době se častěji mezi džihádisty objevují i Kazaši.

V Sýrii se obyvatelé bývalých sovětských republik sdružují, protože se mohou dorozumíva­t rusky. Vytvářejí pak vlastní podskupiny podřízené IS, jako třeba Džamaát Sabiri nebo Katibát al-Imam. Celkem podle ruských tajných služeb bojuje v Sýrii asi dva a půl tisíce obyvatel Střední Asie. Cestují nejčastěji přes Rusko a Turecko. V rámci IS byla vytvořena i skupina bojovníků ze středoasij­ských republik s názvem Maverannac­hr, což je staré arabské označení území mezi řekami Amudarja a Syrdarja. pp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia