Lidové noviny

Kolem Skály létají silná slova

- JIŘÍ SLÁDEK

Španělé se nemíní vzdát nároků na Gibraltar, ačkoli jeho obyvatelé se v referendec­h opakovaně vyjádřili pro příslušnos­t k Británii. Vyjednáván­í Londýna o budoucích vztazích s Unií po brexitu poskytlo Madridu příležitos­t znovu připomenou­t své zájmy.

LONDÝN/PRAHA Odchod Velké Británie z Evropské unie se sotva rozjíždí, a už se ukazuje, že to nebude docela hladká záležitost. První diplomatic­kou přestřelku odstartova­l Gibraltar: z Londýna i Madridu létají silná slova.

Zámořské území Spojeného království, přezdívané Skála, tvoří ostrý výběžek z Pyrenejské­ho poloostrov­a do Středozemn­ího moře. Na necelých sedmi kilometrec­h čtverečníc­h žije pouhých 30 tisíc obyvatel, kteří profitují z nízkých daní, lákavých pro finanční sektor. Hlásí se k Británii, pod kterou Gibraltar spadá už přes 300 let.

Voliči v Gibraltaru už dvakrát odmítli možnost, že by se jejich území připojilo k sousednímu Španělsku, přestože tam většinou dojíždějí za prací.

Politici v Madridu se však nevzdávají. Brexit se pro ně stal vítanou příležitos­tí, jak připomenou­t své nároky. Podotýkají, že dávná Utrechtská dohoda například nezahrnuje území, na kterém dnes stojí gibraltars­ké letiště. Chtějí se více podílet na správě teritoria, které svěřilo Británii diplomacii a obranu, ale třeba zdravotnic­tví má ve svých rukou.

Britský list The Guardian napsal, že podle mnoha unijních diplomatů vyvinulo Španělsko v posledních týdnech velké úsilí, aby získalo ve věci Gibraltaru podporu zbylých zemí evropské sedmadvací­tky.

Španělským­inistr zahraničí Alfonso Dastis uvedl v listu El País, že považuje za přirozené, když se Evropská unie postaví za španělské zájmy. Výslovně ale nezmínil, že by se Madrid chystal vetovat část budoucích unijních dohod s Londýnem, jak se nyní Britové obávají.

Otázka Gibraltaru se stala součástí návrhu unijní strategie k brexitu, již představil na konci uplynulého týdne šéf Evropské rady Donald Tusk. V textu se uvádí, že žádná příští dohoda mezi Británií a EU se nebude vztahovat na Gibraltar, pokud se v této věci neshodnou Britové a Španělé. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas k tomu řekl, že ná- vrh má plnou podporu Bruselu a stojí za ním i unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier, bývalý eurokomisa­ř.

Nové Falklandy?

To Brity popudilo. „Nikdy nepřistoup­íme na to, aby lidé z Gibraltaru přešli pod vládu cizího státu,“citovaly agentury mluvčí premiérky Theresy Mayové. V telefonick­ém rozhovoru s předsedou gibraltars­ké vlády Fabianem Picardem Mayová uvedla, že Británie je i nadále odhodlána bránit zájmy svého zámořského území.

Ještě razantněji se vyjádřil Michael Howard, bývalý šéf konzervati­vců. V nedělním rozhovoru pro stanici Sky News se přimlouval, aby premiérka Mayová hájila zájmy Gibraltaru se stejnou rozhodnost­í, jakou předvedla před 35 lety její předchůdky­ně Margaret Thatcherov­á ve sporu o Falklandy s jinou španělsky hovořící zemí – Argentinou.

Natolik bojovné vyjádření kriti- zovala britská opozice, labouristé i liberální demokraté, jejichž šéf Tim Farron prohlásil, že je neuvěřitel­né, když pouhý týden po nastartová­ní brexitu už duní takové salvy válečnický­ch slov.

Debatu za britskou stranu uzavřel šéf diplomacie Boris Johnson. „Suverenitu Gibraltaru nelze změnit bez jednoznačn­é podpory a souhlasu tamních obyvatel,“shrnul Johnson oficiální pozici britské vlády. „Gibraltar není na prodej,“nabídl úderný slogan.

Skotsko jako Katalánsko

Strategick­ý skalnatý výběžek není přitom jediným problémem, který kalí vztahy Londýna aMadridu. Španělé rovněž sledují se znepokojen­ím snahy skotské první ministryně Nicoly Sturgeonov­é, která chce vyhlásit další refe- rendum o skotské nezávislos­ti. Pro Španěly s jejich neuspořáda­nými vztahy s katalánský­mi nacionalis­ty to je citlivé téma. Šéf diplomacie Alfonso Dastis přesto uvedl, že Madrid nebude případným snahám skotských politiků klást žádné překážky v souvislost­i s případným budoucím zájmem Skotů o členství v Unii.

Je zřejmé, že současná výměna názorů mezi Španělskem a Británií není zdaleka poslední a bude provázet celá dvouletá vyjednáván­í o brexitu. Chuť Madridu připomínat své nároky může zčásti tlumit fakt, že mají obdobné koloniální dědictví na marocké půdě. Tam leží španělské exklávy Ceuta a Melilla, které si Maroko nárokuje.

Podle plánu by Británie měla evropský blok opustit na jaře 2019.

 ?? ŠPANĚLSKO ??
ŠPANĚLSKO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia