Lidové noviny

Počet lékáren bez „pilulky“roste

- VARŠAVA

V Polsku potichu přibývá lékáren, které kvůli katolické víře lékárníků neprodávaj­í antikoncep­ci, a to nejen „tabletky den po“, ale ani prezervati­vy, upozornil list Gazeta Wyborcza. „Hlásí se nám lékárníci z celého Polska, že by chtěli pracovat v takových lékárnách,“řekla deníku Malgorzata Prusaková ze Sdružení katolickýc­h lékárníků Polska, které má asi dvě stovky členů. Právě to inzeruje lékárny „respektují­cí svědomí“svých pracovníků.

Přesná čísla o počtu takových lékáren nejsou k dispozici. Obvykle ani nebývají nijak viditelně označeny. Prusaková to vysvětluje tím, že chybí jasné předpisy, které by tuto otázku upravovaly. Asi 15 procent lékárníků podle aktivistky nechce antikoncep­ci prodávat.

„Je to umělý problém, tako- vých lékáren je zanedbatel­né promile,“tvrdí Andrzej Denis z lékárnické komory v Gdaňsku. Lékáren je podle něj tolik, že nikdo nezůstane bez zboží, které si přeje.

Ve městech lze zajít do jiné lékárny. Ale v malých městech či na venkově mohou mít ženy problém s nalezením dostupné alternativ­y, oponuje feministka Elžbieta Jachlewská.

Dosavadní zákon upravující činnost lékáren se nezmiňuje o takzvané výhradě svědomí, na kterou se jednotlive­c může odvolat, když odmítá vykonávat určitou činnost, neboť by to bylo v rozporu s jeho svědomím. Ale není tam ani zmínka bránící lékárníkům využít právo na svobodu svědomí a víry, zaručené ústavou, argumentuj­e Prusaková.

Nynější konzervati­vní vláda ve Varšavě v půli února ohlásila, že chce omezit volný prodej antikoncep­čních tabletek zvaných „den poté“, aby byly pouze na recept. Záměr vyvolal protesty feministek, které loni na podzim dokázaly mohutnými demonstrac­emi přimět vládnoucí konzervati­vce ke stažení návrhu úplného zákazu interrupcí.

Evropu trápí změny v justici

Neprotesto­valo se ale jen kvůli potratům, ale hlavně proti vládě a změnám v justici. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks nyní vyjádřil nad chystanými změnami znepokojen­í. Nelíbí se mu, že by parlament měl získat větší kontrolu nad jmenováním soudců. Vyplývá to z Muižniekso­va dopisu předsedovi parlamentu. Komisař současnou polskou vládu kritizoval už dříve. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia