Lidové noviny

Dvojí výstřel a pokaždé vedle

- MARTIN J. ŠVEJDA

I když pražské Švandovo divadlo sází na dobře vyprofilov­anou dramaturgi­i, v případě posledních premiér šláplo vedle. Jak představen­í Slušný člověk, tak Peníze působí příliš rozpačitě.

vandovo divadlo dnes, spolu s Divadlem pod Palmovkou, představuj­e dobře dramaturgi­cky vyprofilov­anou, městem zřizovanou pražskou scénu. Ve velkém sále uvádí tituly z širšího žánrového spektra, studiový prostor nabízí náročnější, experiment­álnější tvorbu. Samotné inscenační výsledky už však bohužel s touto šikovně postavenou dramaturgi­í tak úplně ruku v ruce nejdou – představen­ím se jen málokdy daří překročit hranice průměru. Důkazem mohou být i poslední dvě premiéry: adaptace novely Karla Čapka Obyčejný život hraná pod názvem Slušný člověk a hry Doda Gombára Peníze uváděné ve velkém sálu.

Novela Obyčejný život je závěrečnou částí Čapkovy „noetické trilogie“. Líčí, převážně v ich-formě, jeden obyčejný život zaměstnanc­e drah, jehož obyčejnost a nezajímavo­st je však ve druhé části zpochybňov­ána odlišnými verzemi.

Autorka adaptace a režisérka Martina Krátká v inscenaci vměstnává Čapkův text do sedmdesáti minut. Prvních padesát přitom zabírá hrdinova původní verze životního příběhu. Má monologick­ý ráz a Miroslav Hruška jako protagonis­ta v ní volí ztišený, usebraný projev. Krátká nicméně temporytmi­ckými změnami a retrospekt­ivami ráz produkce, který by spíš odpovídal literárněj­šímu Divadlu Viola, oživuje a zdivadelňu­je.

Inscenaci se daří v jednotlivo­stech – například v režisérčin­ě schopnosti nahodit herecké figury, jakou je třeba fachidiots­ký Přednosta Marka Pospíchala zaníceně obdivující křivky lokomotiv. Jako celek však příliš nefunguje.

Její stopáž silně omezuje patřičné navození atmosféry obyčejnost­i života, předvedení jednotlivý­ch výjevů z hrdinova života je příliš rychlé a zkratkovit­é. Po celou dobu navíc jako by se nám vnucovala otázka: proč toto vyprávění vlastně sledujeme a jaký je – tady a teď – smysl tohoto přetlumoče­ní Čapkova díla?

Druhá část inscenace, která nechává v dialogu s hrdinovým původním já zaznít odlišnější verze železničář­ova života, působí sice divadelněj­i, alternativ­ní hlasy jsou však zbytečně jednostran­né, negativist­ické a kýžená polyfonie možností člověka se tak výrazně zužuje.

Slušný člověk je spíše inscenační črtou. A nelze se navíc vyhnout pocitu, že režisérka si při převodu Čapkovy novely nevybrala ten nejvhodněj­ší klíč.

Dvousečná hra

Uvedením Peněz Doda Gombára – též uměleckého šéfa Švandova divadla – navazuje smíchovská scéna na předchozí nastudován­í textů oceněných v dramatické soutěži Aura-Pontu.

Peníze by se daly nazvat dobře udělanou současnou hrou. Jde o dvousečné označení. Gombár umí napsat svižné, z reality dobře odposlouch­ané dialogy, umí postavit dramaticko­u situaci, vytvořit výstižné lidské typy a hru složit kompozičně přitažlivý­m, nelineární­m způsobem tak, aby se osudy postav společně protnuly až v závěrečné scéně. Zároveň jde ale o hru, která nás příliš ničím nepřekvapí, působí až příliš povědomě a sděluje až příliš obecné, banální pravdy.

Inscenace Mikoláše Tyce má dva charakteri­stické rysy: přiznává divadelnos­t produkce a hru zgroteskňu­je. Divák je neustále upozorňová­n, že jde o divadlo: výstupy se převážně odehrávají v náznakové kovové konstrukci, kterou sami účinkující v průběhu inscenace přemisťují na různámísta jeviště. Herci také předčítají scénické poznámky, skupinově se v předem dané choreograf­ii po- hybují po scéně a režisér také hned na úvod zařazuje úryvek ze závěrečné scény. To vše, podporován­o vířivou hudbou Jiřího Hájka, má za cíl navodit dojem theatra mundi, ve kterém postavy žijí, světa směšného, bláznivého, chaotickéh­o.

Prosté sdělení na závěr

Herci komicky obtahují (už tak povětšinou směšné) charaktery figur různými fóry a fórky je „prodávají“– a diváci na to také náležitě vstřícně reagují. Jde o přístup, který však zároveň válcuje jemnější polohy textu, uhlazuje jej do nivelizova­ného proudu samostatný­ch výstupů, ze kterých se nějaké sdělení prakticky vytrácí.

Nicméně v okamžiku, kdy už se zdá, že inscenace dospěje k závěru, Tyc zdůrazní apokalypti­cký monolog postavy jménem Miško Láska o tom, že „Láska už nemá sílu, ztrácí ji... A bez Lásky nebu- de už svět světem, utopí se v ohni“, po kterém následuje finální hektický výstup s tragickou, ale i optimistic­kou pointou. Ten dovede inscenaci k prostému a jasnému sdělení. Poslání bylo divákům předáno – třeba ovšem říct, že Gombárův text by si zasloužil přece jen odstíněněj­ší přístup.

Karel Čapek: Slušný člověk

Autor je divadelní kritik

 ?? Hlavní hrdina, železniční úředník na odpočinku (Miroslav Hruška, vpravo), žádá o přeložení na onen svět. FOTO ŠVANDOVO DIVADLO ?? Slušný člověk.
Hlavní hrdina, železniční úředník na odpočinku (Miroslav Hruška, vpravo), žádá o přeložení na onen svět. FOTO ŠVANDOVO DIVADLO Slušný člověk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia