Lidové noviny

A Milan Knížák opět promluvil

-

Je překvapivé, kolik ve veřejném prostoru operuje lidí, na které dobře sedne označení psychiatri­cký pacient. Někdo už to tak má, že se cítí zneuznaný a má potřebu na sebe upozorňova­t. Bohužel čím chorobnějš­í výroky takoví jedinci pronášejí, tím většího zájmu se jim dostává. Stačí napsat, že „mě tajně miluje ministr zahraničí a mstí se na mém muži“, a místo odeslání dotyčné autorky na pozorování je tu kauza. Stačí napsat, že ředitel Národní galerie bere horentní odměny, pak doplnit, že jsem to někde četl, ale nevím kde, a rázem se takový hlasatel ze zapomnění propracuje do médií.

Milan Knížák je stále zmítán nenávistí k tomu či onomu. Jiří Fajt je pro něj čert s kopytem jen z toho prostého důvodu, že jej vystřídal a daří se mu. Knížák se sice hodně snažil, aby se tak nestalo, ale dnes má vcelku nulový politický vliv. Jeho specialito­u je, že to, co prováděl sám, vytýká druhým. To on zdecimoval Národní galerii, umrtvil ji a proměnil v provinční instituci, která žádné partnery nezajímala.

Nikdy se jako výkonný umělec ředitelem takové instituce neměl stát a také by jej žádní odborníci do jejího čela nezvolili. Nesplňoval ani požadované vzdělání, žádné vysokoškol­ské studium nedokončil, a přesto tak rád obviňuje druhé z neodbornos­ti. Vykládá, jak se pro NG obětoval a nebyl dostatečně zaplacen, a tak bude dobré připomenou­t si, že za své angažmá vděčí odpornému vynálezu domácí politiky, tzv. opoziční smlouvě a paktování ČSSD a ODS, kde měl tehdy přímluvce v osobě Václava Klause. Když se v roce 1999 konalo výběrové řízení, komise složená z větší části z odborníků doporučila na post ředitele NG kunsthisto­ričku Dagmar Šefčíkovou, Knížák figuroval na čtvrtém místě. Tehdejší ministr kultury, sociální demokrat Pavel Dostál, obdržel ovšem jiné zadání, a tak dle pokynů vyhlásil nové řízení, o jehož výsledku pak rozhodoval­i především ministeršt­í úředníci a ti už vyhověli.

Jiří Fajt je ve funkci necelé tři roky a jen nesoudný člověk tvrdí, že restart NG se mu nepodařil. Umí sehnat peníze na velké výstavy, po kterých domácí návštěvníc­i marně léta bažili, a přivádí do galerie umělce, za kterými jezdí publikum i z jiných zemí. A vůbec není důležité, jak komu které dílo nebo instalace sedí – o věci se mluví, píše, budí po všech stránkách pozornost. Zadupanému podniku se vrací renomé a stává se partnerem pro evropské instituce. Zvlášť tohle zvládnout bylo po Knížákově aroganci, s níž jednal, a ignoraci všeho a všech hodně těžké. Nesmyslné odmítání zápůjček NG poškozoval­o, jako třeba ostudná záležitost s Kupkovou Dvoubarevn­ou fugou, která nesměla jet na výstavu Zrození abstrakce vMusée d’Orsay, i když restauráto­ři řekli, že pouze potřebuje určitý režim převozu. V Paříži chtěli dílo na plakát výstavy, což by byla skvělá reklama.

Nová éra začala výstavou věnovanou Henrimu Rousseauov­i, která jej objevně srovnávala s dalšími umělci. Také Fajtova expozice Karla IV. byla velkým úspěchem a blížící se retrospekt­iva Gerharda Richtera je v našich poměrech skutečnou událostí. Možná gumový člun „povrchního umělce Aj Wej-weje“smrdí gumou, jak tvrdí Knížák, ale proti tomu, čím léta zapáchala Národní galerie, je to svěží vánek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia