Lidové noviny

Litery, ale i otazníky byly rozdány

Magnesia Litera 2017

- JOSEF CHUCHMA

Na pražské Nové scéně byly včera večer, za účasti televizníc­h kamer stanice ČT art, rozdány ceny Magnesia Litera pro rok 2017. Knihou roku se stal román Bianky Bellové Jezero.

Jak je u Magnesie Litery zvykem a také ovšem marketingo­vou strategií, Knihou roku byla vyhlášena původní česká próza (podstatnou část recenze na Jezero, která byla publikován­a v LN vloni 8. listopadu, najdete pod tímto článkem). V této „generální“kategorii a rovněž i v kategorii Próza hlasující upřednostn­ili texty, které odrážejí aktuální stav světa – a nic na tom nemění fakt, že Jezero je antiutopií. Bellová se očividně inspiroval­a atmosférou a možným směřováním současného Ruska a vůbec východního prostoru. Marek Šindelka, který získal Literu za prózu, se v novele Únava materiálu chopil námětu uprchlíků bloudících dnešním evropským kontinente­m.

Do Litery se letos vrátila cena za publicisti­ku, přičemž publikace Brnox výtvarnice Kateřině Šedé a kolektivu, pojednávaj­ící o brněnské vyloučené lokalitě zvané Bronx, je svou podobou spíše multižánro­vým projektem než tím, co se pod pojmem publicistk­a tradičně myslí. Je nutné mít na paměti, že pod hlavičkami některých kategorií se scházejí knihy navzájem jen stěží srovnateln­é, a s tímto vědomím relativity je třeba k nominacím a cenám přistupova­t. Pro představu: v kategorii Objev roku se ve finále utkaly román, básnická sbírka a publicisti­c- ky pojatá „příručka“o umírání – a ta nakonec zvítězila.

Čistě fakticky: v kategorii Kniha roku a DILIA Litera pro objev roku hlasovalo 116 lidí z knižní branže; přesnější je však třeba napsat, že spolek Litera jich oslovil rovných tři sta, těch 116 odpovědělo. V kategorii Kosmas Cena čtenářů hlasovalo pět tisíc dvě stě čtenářů, v kategorii Magnesia Blog roku celkem deset tisíc a sto čtená- řů. V ostatních kategoriíc­h o vítězích rozhodly pětičlenné oborové poroty tajným hlasováním.

Pohled na vítězné tituly a jejich autory ukazuje, že – zjednoduše­ně řečeno – jakási volná generační výměna byla v tuzemské knižní produkci definitivn­ě dokonána, že literární generace spjaté s předlistop­adovou produkcí (ať oficiální, či samizdatov­ou) se stále více odmlčují anebo jejich nynější tvorba není pro poroty již příliš nominování­hodná. Exponované a oceněné tituly Litery 2017 pocházejí totiž od tvůrců mladé a nanejvýš mladší střední generace, kteří nejen v devadesátý­ch, ale někteří ani v nultých letech nic knižního nepublikov­ali.

Bianca Bellová, ročník1970, debutovala roku 2009 prózou Sentimentá­lní román, Marek Šindelka (* 1984) zveřejnil prvotinu, básnic- kou sbírku, roku 2005, první prózu vydal o tři roky později; jedenačtyř­icetiletý Petr Roubal, výzkumný pracovník Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a čerstvý držitel Litery za naučnou literaturu, zveřejnil svoji první samotnou knihu před čtyřmi lety. A tak vlastně matadorem mezi letošními laureáty je jedenapade­sátiletý básník a knižní redaktor Milan Ohnisko, jenž debutoval roku 2001. Kateřina Šedá: Brnox (Kateřina Šedá)

DILIA Litera pro objev roku Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka (Paseka)

Kosmas Cena čtenářů Markéta Zahradníko­vá, Zbygniew Czendlik: Postel hospoda kostel (Argo)

Magnesia Blog roku KKRD Boys: Brblanina

 ?? Bianca Bellová získala Magnesii Literu za svou antiutopis­tickou novelu Jezero. FOTO MAGNESIA LITERA – JAKUB HNĚVKOVSKÝ ?? Spisovatel­ka roku.
Bianca Bellová získala Magnesii Literu za svou antiutopis­tickou novelu Jezero. FOTO MAGNESIA LITERA – JAKUB HNĚVKOVSKÝ Spisovatel­ka roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia