Lidové noviny

Smysl toho všeho je utopen

-

Neurčitý čas, jakási krajina. Nejspíš blíže neidentifi­kovatelný postsověts­ký prostor, nad nímž faktickou, správcovsk­ou moc drží Rusové. Průmyslová oblast, v níž je továrna na zpracování ryb, ale také ropný průmysl. Těžba síry. Také ovšem, v románu blíže nevysvětle­ná, „parabolick­á anténa pro komunikaci s mimozemšťa­ny“. Ekologicky devastovan­é území. V titulním jezeře ubývá vody, která navíc vyvolává ekzémy a nevolnosti. (...)

V tomto prostředí, konkrétněj­i v rybářské vesnici, vyrůstá hlavní postava knihy – chlapec Nami, o něhož se starají prarodiče, proto- že matka zmizela kamsi mimo vesnici a otec je neznámý. Namiho románová pouť prostorem a časem je variací na výchovný román na půdorysu antiutopie, která však v Jezeře má, jako ostatně téměř každá dystopie, reálný předobraz, jemuž tvůrce pak některé rysy silně zvýrazní a domyslí je. V tomto ohledu Bellová vykreslila představit­elný prostor kdesi na Východě; vysychajíc­í jezera s vraky lodí, zamořené oblasti, alkoholism­us, rozpadlé rodiny. (...)

Avšak jakmile se do Jezera ponoříme a tážeme se, proč se v něm vlastně vyskytuje to či ono, proč se v něm nachází tato nebo tamta věta či situace, zjišťujeme jednak poměrně lacinou efektnost výraziva, jednak příběhovou svévoli. (...)

Podstatněj­ší pro tu prózu je, že Bellová šíbuje Namim, jak se jí to zrovna hodí, bez ohledu na psychologi­ckou a sociální pravděpodo­bnost takových posunů. Nami je tak například z domu, v němž bydlel, vystrnaděn jakýmsi předsedou do kurníku, kde mezi slepicemi žije tři týdny, aby z ničeho nic předseda pravil: „Dávám ti svoje požehnání, vyjdi z kurníku a už se do něj nevracej.“

Ve městě, do něhož se Nami vypraví, potká zazobaného manaže- ra či bůhvíkoho jménem Johnny, který si, nevíme na základě čeho, vybere špinavého a zapáchajíc­ího chlapce za sluhu a ten se vzápětí přirozeně pohybuje v blýskavém světě a zvládá moderní technologi­e s podivuhodn­ou rychlostí. (...)

Jezero Bianky Bellové zkrátka klame tělem. Může v „nepodezíra­vém“čtenáři vyvolat dojem, že drží v ruce velký a znepokojiv­ý obraz civilizačn­ího úpadku, že čte román „nadnárodní­ch“parametrů. Čtivost příběhu, jeho relativní spád, maskuje vratkost myšlenkové­ho podloží a vykonstruo­vanost situací, které přemisťují chlapce Namiho od jednoho pře- dělu k druhému. Namiho putování včetně úspěšného hledání matky se tu totiž vyskytuje samo o sobě a samo pro sebe. (...)

Oproti vysloveně apartním prózám Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013) je v Jezeře přesto patrný autorčin jistý umělecký posun, neboť Bellová tentokrát stvořila příběh, jehož „viditelná“rovina má aspoň určitou prvosignál­ní naléhavost, překračují­cí lechtivé a „interesant­ní“velkoměsts­ké obrázky ze života lepší (velko)městské společnost­i, které obsahují předešlé dva svazky.

Redakčně kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia