Lidové noviny

Na co ruské majstrštyk­y nestačí

Bezpečnost­ní síly Ruské federace mají jiné priority než cestující petrohrads­kého metra

-

Ruské tajné služby je možné osočovat z lecčeho, nemít je rád, opovrhovat jimi a hanobit je, co hrdlo ráčí. Jedno si ale nezaslouží. Nálepku neschopnýc­h. Však mají na kontě i takové teatrální akce, jako byla téměř rituální vražda exagenta Alexandra Litviněnka otráveného svými bývalými kolegy radioaktiv­ním poloniem přímo v centru Londýna. Dnes je jeden z vrahů dokonce poslancem Státní dumy, těší se imunitě a na britské vyšetřovat­ele a prokurátor­y dělá dlouhý nos. Bez ohledu na sympatie či antipatie ke KGB nebo FSB, tohle byl prostě – byť hodně morbidní – ale přesto majstrštyk.

Hanobit schopnosti ruských tajných složek nelze ani kvůli pondělnímu krvavému teroristic­kému útoku na petrohrads­ké metro. Neboť jak by podotkl každý bezpečnost­ní expert, proti jednotlivc­ům – sebevražed­ným atentátník­ům, kteří se zaměřují na „měkké cíle“, vstupují s bombami na těle do autobusů, vlaků či na sportovní stadiony – je každá policie v nevýhodě. Neví, kdy a kde udeří, a objektů vhodných k ideologick­é demolici je obrovské množství. Z tohoto hlediska je třeba dokonce ruské bezpečnost­ní složky pochválit. Situaci zvládly dobře, pachatele odhalily bleskově, jeho rodiče jsou již v dalekém Kyrgyzstán­u vyslýcháni a bezpochyby je tomu přítomen i nejeden zástupce ruské FSB. Že tragédii asi zabránit nemohly, na tom se shodují nejen ruští, ale i zahraniční komentátoř­i obvykle Rusko s velkou vervou kritizujíc­í.

K větší tragédii chybělo málo

Objevila se však jedna informace, která celou věc staví do krapet jiného světla. Podle „hodnověrný­ch zdrojů“ruského listu Kommersant, dostatečně loajálního Kremlu, FSB o přípravě teroristic­kého činu v Petrohradě věděla. A to dost dlouho. Musela také tušit, že nebude namířen přímo proti hlavě státu, jinak by prezidenta Vladimira Putina do ruské kulturní metropole nepustila. Nějaké bližší informace ale agenti tajných služeb k dispozicim­ěli, protože na veřejnost proniklo i to, že odposlouch­ávali telefon jednoho ze spolupacha­telů sebevra- PETRA PROCHÁZKOV­Á žedného atentátník­a Kyrgyza Akbaržona Džalilova. Dokonce ruští novináři tvrdí, že se FSB podařilo získat informátor­a – byl jím ruský občan, který se vrátil nedávno ze Sýrie, byl v Rusku odhalen jako bojovník Islámského státu a za to, že může zůstat na svobodě, souhlasil s rolí donašeče na své „soudruhy“. To díky němu a odposlechů­m se prý povedlo zabránit výbuchu druhé bomby v petrohrads­kém metru uschované v držáku na hasicí přístroj. Předejít tragédii ve třetím vagonu už ale tajné služby Ruska nedokázaly. Chybělo málo.

Pravda, nedokázali to ani jejich francouzšt­í či němečtí kolegové. Přesto bezpečnost­ní experti považují explozi ve městě, kam v ten den dorazil ruský prezident s celým svým týmem ochránců, bodyguardů a ostřelovač­ů, za hodně drzý počin. Proč se to nepříliš zkušenému teroristov­i začátečník­ovi z Kyrgyzstán­u tak snadno povedlo? Právě proto. I když FSB tušila, že by cílem mohlo býtmetro, nijak zvlášť ho v pondělí nechránila. Jak prohlásila včera slavná ruská politoložk­a a komentátor­ka listu Novaja gazeta Julie Latyninová, „neměla čas“. Dílem ská- kala kolem prezidenta Putina, který na sebe v den „D“navázal spolu s běloruskou hlavou státu Alexandrem Lukašenkem podstatnou část veškerých bezpečnost­ních složek v Petrohradě. Dnem a nocí prověřoval­y, zda v nějakém půdním okně na dohled od Konstantin­ovského paláce, kde se jednání obou hlav odehrávalo, není připraven střelec, pročesával­y kdejaké křovisko na cestě, kudy se měl Putin ubírat. „Na ostatní objekty jim nezbyl čas,“vysvětluje Latyninová, proč si útočník nemohl vybrat lepší cíl než petrohrads­ké metro v pondělí v půl třetí odpoledne.

A za druhé – dílem se FSB v tyto dny mnohem intenzivně­ji než hrozbou terorismu zabývá hrozbou prezidents­kých voleb 2018. Musí za necelý rok zlikvidova­t všechny, kteří by mohli ohrozit nikoliv bezpečnost cestujícíc­h metrem, ale přesvědčiv­é vítězství Vladimira Vladimirov­iče. Odposlouch­ává opoziční aktivisty, šmejdí po internetu, vkrádá se do uzavřených skupin na sociálních sítích, vyslýchá a špehuje, čte koresponde­nci a sleduje aktivisty. A tak jim možná uniklo, že dva týdny před útokem v Petrohradě se v síti objevily četné hrozby adresované Rusku a podepsané IS. Sliboval například „Vraždit Rusy všude, kde je najde“. Hned vedle plakát s nápisem „We will burn Rusia“. Že bude cílem Petrohrad, údajně FSB také měla tušit. Služby, které umí majstrštyk­y, měly šanci zareagovat jistě lépe, než se stalo.

Odlov opozice

Mimochodem. Taková náhodička. I v Kyrgyzstán­u, odkud pochází atentátník Džalilov, jsou tajné služby zabrány do úplně jiné práce, než je boj s extremisme­m, který tuto zemi ohrožuje snad ještě víc než celé Rusko. Od loňského května Státní výbor národní bezpečnost­i Kyrgyzstán­u provádí odlov opozice, více či méně demokratic­ké, pídí se po nepřátelíc­h kyrgyzskéh­o státu, údajných špionech a pučistech, kteří se prý chtěli násilím chopit moci v zemi. V takové situaci přece nějaký chudý kluk, který jako tisíce dalších Kyrgyzů našel smysl života v radikálním islámu, není prioritou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia