Lidové noviny

Šalda, myslitel politický

-

Včera to bylo osmdesát let, co zemřel F. X. Šalda. Výročí nutně vyvolává otázku: je pro nás muž, jehož jméno se stalo symbolem literární kritiky, jen čítankovým klasikem, nebo může být inspirací i v našich vlastních „bojích o zítřek“?

Emanuel Rádl o něm napsal: „Nebylo snad jediné význačné události našeho veřejného života, aby k ní nezaujal stanovisko: tu k vznikající českoslove­nské církvi, tu k zahraniční politice, tu ke komunismu, tu k pacifismu.“Šalda nebyl jen kritikem, básníkem a prozaikem, ale také veřejným intelektuá­lem avant la lettre. Typickým představit­elem tehdejší „pražské kavárny“, i když v posledních dvaceti letech života do kaváren už moc nechodil.

Některé pasáže Šaldových politickýc­h úvah by klidně mohly být dnes otištěny jako komentáře k aktuálním událostem.

„Hlad po penězích, žravost peněz nikdy ještě nebyla vybičována v lidech tak jako dnes; trusty a koncerny peněžníků a velkoprůmy­slníků nikdy ještě nebyly tak drzé, nikdy ještě neměly té zjevné i skryté moci nad národy jako dnes; a nikdy nebyli vládnoucí státníci a politikové v jejich vlivu, ano, přímo v jejich službách, natolik jako dnes. Run k penězům, k požitkům, k moci, kterou jim umožňuje demokracie více než jiné formy vládní, nabývá dnes rozměrů apokalypti­ckých.“(1928)

„A sotva dozněla tahleta ,aféra‘, je tu již nová. Tato demokracie, zdá se, nemůže bez nich žít, jako nemohl žít starý Řím bez několika rozsápanýc­h gladiátorů týdně. Aspoň každého čtvrt roku mravní mrtvolu nějakého veřejného úředníka, nějaké veřejné osoby, miláčkové! Bez ní mně nechoďte na oči!“(1930)

„Stran je ne-li jako much, aspoň jako vos na hromádce hrušek na ovocném trhu v létě. Byl-li za nimi původně snad stín nějaké myšlenečky, dávno se vypařil; dnes jsou to jen národní ohřívárny, noclehárny, jídelny s režií nadměrně vysokou. A pak se divte, že víc a víc rostou řady těch, kdož k takovéhle demokracii cítí nechuť a odpor.“(1936)

A sotva dozněla tahleta „aféra“, je tu již nová. Tato demokracie, zdá se, nemůže bez nich žít, jako nemohl žít starý Řím bez několika rozsápanýc­h gladiátorů týdně. Aspoň každého čtvrt roku mravní mrtvolu nějakého veřejného úředníka, nějaké veřejné osoby, miláčkové!

alda s předstihem dobře charakteri­zoval mnohé společensk­é trendy, jejichž výsledky jsou všem zřetelné až dnes.

„Měšťácké společnost­i 19. století, cele hmotařské, vedené jedině snahou získávat jmění, ovládané idejemi kapitalist­ickými a hmotně těžařskými, stal se básník čímsi zbytečným: poesii i literaturu nahrazoval­y této buržoazii noviny, za tvorbu básnickou žádala se jen publicisti­ka a naukové populariza­ce.“

Dnešní společnost­i jsou spisovatel­é mnohem zbytečnějš­í než té, kterou pranýřoval Šalda. Dokonce i noviny a „naukové populariza­ce“byly nahrazeny ještě bezvýznamn­ějšími produkty. Nepotřebuj­eme již ostatně ani literární či jiné kritiky. Boje o zítřek? – Útěcha z minulosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia