Lidové noviny

Mimózní formalismy

Nejvyšší kontrolní úřad papírově „proklepl“vědu

- Martin Rychlík

Nevěřícný úsměv, údiv, občas i zloba. To se zračilo na tvářích vědců poté, co si opakovaně četli zprávu Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ): Grantová agentura ČR nepodporov­ala větší provázanos­t výzkumu a praxe. Jako jednu z událostí dne to hned ráno vypíchla Česká televize.

A proč ten akademický údiv? „Grantová agentura je organizačn­í složkou státu, která jako jediná instituce v naší zemi poskytuje z veřejných prostředků účelovou podporu na projekty základního výzkumu,“stojí hned v první větě, kterou se zákonem zřízený „GAČR“prezentuje na webu. Podstata základního neboli blue-skies výzkumu je v tom, že jde za poznáním jevů a zákonitost­í, jež nemají vztažení k praxi či aplikacím – prostě studujete téma, problém, na jehož konci se neplánovan­ě objeví lék proti AIDS, kvantové počítače či celé odvětví.

V nadsázce se to má i tak, jako kdyby kontroloři přišli za archeology a ptali se jich, jak chtějí s praxí propojit objev nových hrobů z neolitu. Udělají archeopark? Začnou prodávat suvenýry ze šňůrkové keramiky?! GAČR je agenturou, která má asi třemi miliardami ročně podporovat základní výzkum, plní zákon a nemůže si určit vědní politiku či „praktičtěj­ší“směry bádání. Na aplikovaný výzkum tu máme spoustu jiných podpůrných nástrojů včetně celé Technologi­cké agentury ČR.

Zbláznili se tedy v NKÚ? Kdeže. Našli ale papír tzv. Národní politiky s příslibem, že grantovka vyjde praxi vstříc, že se má starat i o „orientovan­ý základní výzkum“. No, a to nedělá... Místo podstaty se kontrolují formalismy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia