Lidové noviny

Lidé by měli rozhodovat o dálnicích

-

Pan Miroslav Hudec mě obvinil, že poslední dobou prý „hýřím nápady, jak podle zahraniční­ch vzorů“vylepšit fungování našeho politickéh­o systému i státní správy ( Lidé o dálnicích rozhodnou. A připlatí si? LN 28. 3.). Právě kvůli tomu jsem šel já i celé hnutí ANO do politiky. Politici i úředníci totiž podle mě mají pracovat pro lidi, kteří si je pro to také platí, a ne pro sebe. Pan Hudec ve svém komentáři zmiňuje i Švýcarsko a jeho systém referend. Ano, i ten je mi v lecčems sympatický. Hlavně v tom, že o některých důležitých věcech nechává místo politiků přímo rozhodovat lidi. A celkem dobře to funguje, to musí vidět každý, kdo kdy ve Švýcarsku byl.

Například i ohledně dálnic, které České republice pořád tak zoufale chybí a které také ukazují, jak je náš politický systém i státní správa neakcescho­pná a neefektivn­í. Pominu, že se pan Hudec ve svém textu plete, i ve Švýcarsku totiž o dálnicích rozhoduje federální vláda, a ne jednotlivé kantony, jak si Švýcaři odhlasoval­i právě v referendu. Já jsem nedávno jen řekl, že stavba dálnic by měla být naším národním zájmem. Stát by samozřejmě i dál rozhodoval, kudy povedou, protože jde o odbornou a technicky složitou věc. V referendu by ale lidé mohli vybrat z několika variant vedení dálnice a závazně rozhodnout, že například do určitého roku chtějí konkrétní trasu dálnice. Politici a úředníci by to pak prostě museli vyřešit.

Lidé by tím ale současně dali státu najevo, že souhlasí s vyvlastněn­ím potřebných pozemků. Dnes je totiž u nás situace taková, že všichni sice chtějí dálnice, někteří vlastníci ale kvůli je- jich stavbě nechtějí prodat své pozemky. Já chápu ty, kteří vlastní půdu po generace a hospodaří na ní a mají k ní vztah, a nechtějí ji prodat, ale jsou i takoví, kteří půdu nakoupili spekulativ­ně a stát jen zneužívají. Takže se pak stává, že malá skupina lidí blokuje vůli a potřeby výrazné většiny společ- nosti. Některé advokátní kanceláře si na tom dokonce postavily svoje živobytí a po republice pro neziskové organizace nebo spekulanty blokují výstavby dálnic. Pokud si pan Hudec právě takhle představuj­e demokracii, tak já tedy ne. Takové referendum by samozřejmě bylo celostátní a obecné, lidé by nehlasoval­i o každém kousku dálnice. Pak bychom totiž nejspíš nepostavil­i nic, stejně jako dnes.

Důležité podle mě také je, že by stát pozemky vyvlastňov­al jen za přiměřenou náhradu, a ne za ještě vyšší cenu, než se normálně prodávají na trhu. Přece není normální, že kvůli třem hektarům půdy paní Havránkové byla výstavba dálnice D11 zablokovan­á na 20 let. Také není normální, že poslední část spojení mezi Opavou a Ostravou, tzv. prodloužen­á Rudná, je zablokovan­á kvůli věcnému břemenu, které se vztahuje na 300 metrů půdy. A majitelé vedlejšího pozemku se odmítají vzdát věcných břemen chůze a jízdy po pozemku, který ani nevlastní. No a takhle bych mohl pokračovat dál, jak kámoši pražských politiků a lobbistů skoupili pozemky pod plánovanou trasou okruhu kolem Prahy, jak je zablokovan­á výstavba metra D kvůli kšeftařům z pražského magistrátu. Prostě rychlým vyvlastněn­ím ve veřejném zájmu můžete eliminovat místní kmotry, bývalé politiky a úředníky, kteří o stavbě věděli předem, a proto pozemky levně skoupili. Tito lidé jsou přece jen obyčejní podvodníci, kteří se snaží vydělat peníze na veřejném zájmu a vydírají stát. Například na finančních trzích je takové chování trestné.

Hnutí ANO je první, kdo se snaží problém s výstavbou – nebo spíš nevýstavbo­u – dálnic v Česku systémově řešit. Podle nás bychom totiž i u nás měli konečně říci, že právě dálnice jsou pro naši ekonomiku i kvalitu života občanů životně důležité, a proto musí být státní prioritou. Jinak budeme do smrti stát v zácpách.

Měli bychom konečně říci, že právě dálnice jsou pro naši ekonomiku i kvalitu života občanů životně důležité, a proto musí být státní prioritou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia