Lidové noviny

Mucha si zaslouží uznání

- Ad LN 21. 2.: Slovanská nepodařeni­na Ing. Jiří Kindl, Lužany

Vzhledem ke strohému a nekompromi­snímu odsouzení životního díla mistra Alfonse Muchy panem Martinem C. Putnou si dovoluji říci svůj názor.

Jsem oproti autorovi starý člověk (ročník 1936), takže jsem již dalek jakýchkoli­v emocí a mám i své dosti značné životní zkušenosti též při řešení protikladn­ých názorů. Byl jsem vychován v rodině, kde kromě jiného mi bylo v dotčené oblasti vždy kladeno na srdce, že posuzování umělce a jeho díla nelze odloučit od atmosféry v době jeho vzniku a že jeho přístup a formu projevu lze jen těžko posuzovat a vyjadřovat ve stručnosti jen jako dobré, nebo špatné (nepodařené). Můj otec mi pro tuto situaci vždy říkal: „Můžeš pouze ve většině případů říci – to se mi líbí, nebo nelíbí, to je tvoje právo.“Všechna ostatní hodnocení jsou nepatřičná, neboť ti chybí potřebné informace.

Myšlenka na vznik díla Alfonse Muchy Slovanská epopej podle dostupných údajů vyvstala v roce 1900, kdy většina slovanskýc­h národů včetně našeho byla součástí rakousko-uherské monarchie. V té době na úrovni buditelský­ch inteligenc­í těchto národů byla často velmi silná idealistic­ká myšlenka na obrodu slovanské ideje prostředni­ctvím Ruska. Při tom jakékoliv pokusy o zlepšení postavení na politické scéně v případě nás Čechů monarchie tvrdě potlačoval­a.

Pro realizaci úvodní myšlenky oživení a posílení historie Slovanů pan Alfons Mucha až do roku 1912 prováděl rozsáhlé studie a pozorování na územích osídlených Slovany cestami do Polska, Ruska a na Balkán. Na získaných poznatcích a studiích historie a mytologie slovanskýc­h osídlenců si tak stanovil základní koncepci celého díla, kterou rozvrhl do deseti pláten s dějinnými náměty našich zemí a do dalších deseti pláten s historií a mytologií ostatních slovanskýc­h národů. Vlastní práce zahájil v roce 1912 a postupná realizace probíhala po řadu let. Vznikl tak unikátní výtvarný soubor, který si zaslouží svým rozsahem, provedením, obsahem i ideou vysoké uznání pro jeho autora od všech, kdo měli možnost toto dílo zhlédnout. Všude si získalo obdiv a uznání a náš národ může být hrdý na to, že se jedná o našeho českého mistra. Dopisy jsou redakčně kráceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia