Lidové noviny

Soud zamítl Sisákovu stížnost

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Porušujete zásady právního státu, a navíc mi berete právo na rodinný a soukromý život. Takovým způsobem ve zkratce argumentov­al Petr Sisák u Ústavního soudu, když se pokoušel zrušit zákaz styku s určitými osobami. Ten kontroverz­nímu podnikatel­i, který má být podle policie zároveň šéfem organizova­ného gangu, udělili žalobci z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. Sisákova snaha ale skončila neúspěšně. Soud jeho stížnost před týdnem zamítl jako neopodstat­něnou. v budově českobuděj­ovického krajského soudu. Tady se odehrává insolvenčn­í řízení chemičky Via Chem, kterou Sisák podle dostupných informací ovládá.

Podnikatel si u Ústavního soudu stěžoval, že po svém propuštění z vazby mu žalobci zakázali styk s několika osobami. Z rozsudku vyplývá, že nebyly konkrét- ně vyjmenován­y, ale vztahovaly se i na Sisákova otce a manželku.

Otec Vladimír Sisák působil donedávna ve statutární­ch orgánech Via Chemu a patří také mezi obviněné v celé kauze, přestože mu letos bude osmdesát let. Nakolik v kauze figuruje jeho manželka Věra a zda vůbec, není jasné. Mezi obviněné rozhodně nepatří a dle informací LN již s Petrem Sisákem delší dobu nežije. Působí ale jako koncipient­ka u advokáta Petra Vališe, který je jedním ze Sisákových právních zástupců.

Není to poprvé, co ústavní soudci smetli žalobu vlivného podnikatel­e ze stolu. Minulý týden zamítli jeho stížnost, kterou se snažil zpochybnit zákonnost odposlechů ve vyšetřován­í kauzy Via Chem.

„V postupu orgánů činných v trestním řízení a jejich výkladu pravidel pro počítání času s tím spojených takový excesivní zásah neshledal,“stojí v usnesení z minulého týdne. Právě na odposlešíc­h, o jejichž obsahu zatím takřka nic nevíme, zřejmě do velké míry stojí obvinění Sisáka a dalších třinácti obviněných.

Jejich právní zástupci se snaží už delší dobu použití odposlechů jako důkazních materiálů zabránit, a to na základě rozsudků z kauzy exhejtmana Davida Ratha. V nich soudy shodily ze stolu odposlechy, které nevydaly místně příslušné soudy. K podobnému postupu přitom došlo i v Sisákově případě.

Ústavní soud odmítl stížnost kontroverz­ního podnikatel­e Petra Sisáka, tentokrát ohledně zákazu styku s několika osobami, mezi něž patří i členové jeho rodiny. Byl to již několikátý neúspěšný Sisákův pokus v řadě.

Jak hráli soudci

Fakt, že Ústavní soud jeho stížnost zamítl, znamená, že detektivov­é mohou nyní s použitím přepisů odposlechů vystavit obžalobu. Na druhou stranu nikde není psáno, že soudy v tomto případě zareagují jinak než v Rathově případě.

Kauza Via Chemmá každopádně velký přesah i do soudnictví. Ve vedlejší větvi vyšetřován­í byla obviněna soudkyně českobuděj­ovického soudu Marie Červinková. Během rozhodován­í měla podle kriminalis­tů jednat ve prospěch Sisákovy skupiny.

V textech obvinění, které uniklo na internet, se objevuje i jméno soudce Miroslava Veselého. Ten nyní čelí kárné žalobě ze strany ministra spravedlno­sti. Robert Pelikán se ho snaží připravit o talár kvůli jeho údajným stykům s advokátem Ivem Halou, Sisákovým nejbližším spolupraco­vníkem.

Soudce Veselý nadále řídí insolvenci společnost­i Via Chem Group.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia