Lidové noviny

Zlevňování benzinu je u konce

Nepříznivý vývoj cen, způsobený dražší ropou, neovlivní ani očekávaný konec měnových intervencí ČNB

- MIROSLAV PETR

PRAHA Tři týdny se řidiči radovali z postupného propadu cen u čerpacích stanic. Cena bude ještě mírně klesat i v nejbližšíc­h dnech, ale zdražení ropy z minulých dnů zlevňování benzinu a nafty do týdne zastaví. I tak ale motoristé tankují benzin na některých místech za velice příznivou cenu pod hranicí 29 korun. A radikální zvrat se nečeká.

ANALÝZA

Léto tak bude pro peněženky řidičů sice o málo dražší než loni, ale výrazně levnější než v předchozíc­h pěti letech. A nic na tom nezmění – do plusu ani minusu – očekávaný konecměnov­ých intervencí České národní banky.

Litr benzinu se v průměru za celé Česko už před víc než týdnem propadl pod hranici 31 korun a ukazuje se, že se bude jeho průměrná cena v následujíc­ích dnech dál pohybovat kolem 30,8 koruny. A litr nafty nad 30 korunami. Zda poté zdraží, nebo opět zlevní, záleží na ceně ropy, a tedy na tom, jak šejkové v Saúdské Arábii nebo těžaři v Rusku či Americe těžbu utlumí, nebo naopak zvýší.

Před víc než týdnem zastavila ropa svůj cenový pokles a nyní podražily i pohonné hmoty na burze v Rotterdamu, ze které se kalkulují i velkoobcho­dní ceny pro český trh. Benzinky tradičně reagují se zpožděním.

„Momentálně dražší ropa se u nás neprojeví hned, v nejbližšíc­h dnech lze ještě čekat spíš zlevnění a pak stagnaci cen,“uvedl ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který se dlouhodobě zabývá analýzou cen.

Jen třetina z dovozu

Žádnou zásadní změnu podle něj nepřinese ani každým dnem očekávaný konec měnových intervencí centrální banky a případné posílení koruny vůči euru. Ropa i pohonné hmoty na rotterdams­ké burze se totiž obchodují v dolarech a při kalkulaci velkoobcho­dních cen v Česku se také vychází z dolaru.

Trochu jiná situace je v případě dovozu paliv do Česka. „Dovoz však u nás tvoří zhruba jen 35 pro- cent domácí spotřeby pohonných hmot, 65 procent dodávají zdejší rafinerie,“uvedl Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje největší petrolejář­ské firmy a distributo­ry.

Z toho je tedy zřejmé, že samotné kurzové změny, a tedy i případné změny cen dováženého benzinu a nafty těžko budou mít na celkovou cenovou situaci u pump v České republice nějaký vliv.

Navíc platí, že zhruba jen polovina z dovážených paliv se obchoduje v eurech – například od dodavatelů z Rakouska nebo Slovenska. Druhou polovinu dováženého množství nakupují čeští dis- tributoři v sousedních zemích za dolary.

Rozhoduje marže pumpy

Tankování u benzinek tak mnohem víc ovlivňuje marže, kterou si pumpaři účtují (kolem dvou až tří korun z litru), nebo každý týden se měnící hodnota pohonných hmot na burze plus aktuální cena dolaru. To všemá přitom dopad na cenovky na stojanech čerpacích stanic až se zpožděním.

Antimonopo­lní úřad nedávno v rozsáhlé analýze českého maloobchod­ního trhu s benzinem a naftou zjistil, že k plnému promítnutí poklesu cen z evropské burzy na cenovky českých pump dojde zhruba až s měsíčním zpožděním. Po tu dobu si tedy čerpadláři vylepšují marže.

„Zatímco cenový nárůst se v cenách čerpacích stanic z velké míry projeví již po dvou týdnech,“potvrzuje analýza úřadu. Z jeho podrobného šetření ale také vyplynulo, že si benzinky těmito cenovými operacemi většinou nijak finančně nepřilepší.

Úřad totiž také zjistil, že v delším časovém horizontu pumpy zlevňují dokonce víc, než o kolik jim klesly burzou dané nákupní ceny. Naopak to ale neplatí – růst ceny většinou nedosáhne celé částky, o kterou se burzovní cena, tedy vstupy pumpařů, zvýšila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia