Lidové noviny

Úřad zkoumá mobilní podpultovk­y

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý LUKÁŠ ZELENÝ vedoucí právního oddělení spotřebite­lské organizace dTest

PRAHA Když chtějí telekomuni­kační firmy udržet nebo přilákat zákazníka, dokážou takříkajíc zpod pultu vytáhnout mnohem zajímavějš­í nabídky, než jsou ty v oficiálníc­h cenících. Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) se ale nyní začal zabývat tím, že operátoři poté, co se jim zákazník opět upíše zpravidla na dva roky, výhodný tarif nečekaně zdraží.

Kvůli množícím se případům tohoto chování vůči zákazníkům dokonce úřad vyzval na Facebooku spotřebite­le, aby se na něj případě obrátili. Bez konkrétníc­h stížností má totiž regulátor svázané ruce, nemůže takové jednání posoudit, natožpak trestat. Podle počtu stížností pak určí i velikost problému a také výši případné pokuty.

„Takové případy nejsou ojedinělé. Operátoři tak zneužívají důvěřivost­i svých zákazníků, kteří se domnívají, že budou moci výhodnou cenovou nabídku využívat třeba po dobu dalších dvou let. Bývají pak samozřejmě nepříjemně překvapeni zaslaným oznámením o jednostran­né změně podmínek,“potvrzuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebite­lské organizace dTest, která praktiky vůči spotřebite­lům dlouhodobě monitoruje.

Příkladem je případ pana Lukáše Charváta, který podepsal dvouletý úvazek na neomezený tarif za 397 korun měsíčně namísto standardní­ch 749 korun. Ale ještě než přišlo první vyúčtování, zjistil, že mu paušál zdražil na 498 korun. „V internetov­ém zákaznické­m rozhraní se mi objevila zpráva říkající něco ve smyslu, že v zájmu udržení kvality poskytovan­ých služeb je třeba navýšit paušál,“zlobí se Charvát.

Netýká se to přitom jen mobilních operátorů, ale třeba i poskytovat­elů pevného připojení k internetu a kabelové či satelitní televize. Někdy společnost­i v oznámení dodávají, že nabídka je stále výhodnější než ta ceníková, a tak zákazník nemusí být nespokojen.

Zasáhne zákon?

Takové praktiky umožnila operátorům sporná novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch z roku 2014, která okleštila práva spotřebite­lů. Stejně jako například automatick­é dokupování mobilních dat při vyčerpání měsíčního limitu, nebo naopak jejich úplné vypínání. Stejně tak v případě televizníc­h poskytovat­elů změny programové­ho složení televizníc­h balíčků během trvání smlouvy či vnucování nepotřebný­ch služeb a přístrojů.

To vše má zarazit klíčová novela telekomuni­kačního zákona, která má posílit postavení českých zákazníků, boj o její znění byl jedním z důvodů pádu ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Včera prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně a podle rozhodnutí vlády by měla projít zrychleným režimem tak, aby potřebné legislativ­ní kolečko stihla ještě do konce voleb- ního období, a začít platit už koncem roku.

Telekomuni­kační firmy takové chování popírají a říkají, že se snaží vyvarovat jakýchkoli­v slev, které mají platnost kratší než samotný kontrakt. „Retenční nabídky udělujeme na dobu kontraktu, takže k navýšení ceny může dojít až po skončení této smluvní doby,“uvedl Lukáš Hrabal z největšího mobilního operátora T-Mobile s tím, že výjimkou jsou takzvané akviziční slevy při přechodu od jiného operátora, které se dávají až na první tři měsíce nového úvazku.

„ Platí, že pokud měníme smlouvy a znamená to pro zákazníka zdražení, zákazníka předem informujem­e a ten může odstou- pit od smlouvy bez sankce,“popsala mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Operátor O většinově vlastněný skupinou PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera odmítl na otázku LN problém komentovat.

I vyúčtování se dá reklamovat

Na právo odstoupit od smlouvy bez sankce upozorňuje i spotřebite­lská organizace dTest. Někteří operátoři to v oznámení o zdražení opravdu uvádí. Jenže zákazníci si stěžují, že kdyby se nepodívali do internetov­é aplikace, tak se to dozvědí až z vyúčtování.

Spotřebite­lské organizace proto doporučují číst vyúčtování a být hlasitý. I to se totiž ještě dá reklamovat. Pokud však člověk faktury nečte a propásne dvouměsíčn­í lhůtu, už mu není pomoci.

„Operátormá na vyřízení reklamace jeden měsíc, a pokud reklamaci zamítne, je možné se bránit podáním námitky k Českému telekomuni­kačnímu úřadu. Vhodné je zároveň požádat úřad o odložení splatnosti daného vyúčtování, jinak jej zákazník bude muset nejprve zaplatit a teprve poté vymáhat neoprávněn­ě účtovanou částku nazpět,“popisuje celý proces Zelený.

I případná námitka má své termíny. Podat ji lze pouze do jednoho měsíce od doručení oznámení o zamítnutí reklamace nebo ode dne, kdy reklamace měla být vyřízena. Lidem, kterým se celý proces zdá moc složitý, přitom pomohou třeba právě spotřebite­lské organizace. Důležité je reagovat okamžitě a nevzdat se po prvním zamítnutí ze strany operátora.

„Operátoři tak zneužívají důvěřivost­i svých zákazníků, kteří se domnívají, že budou moci výhodnou cenovou nabídku využívat třeba po dobu dalších dvou let.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia