Lidové noviny

Transplant­ace je závod s časem

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Historicky prvním orgánem, který se podařilo lékařům transplant­ovat, byly ledviny. Později zvládli i přenos srdce, slinivky břišní, plic nebo střeva. A loni poprvé se u nás transplant­ovala také děloha. „Česká republika se tak stala druhou zemí na světě, kde se podařilo program transplant­ací dělohy zahájit,“říká ředitel Koordinačn­ího střediska transplant­ací profesor Miloš Adamec.

Zájem vědců se nyní soustřeďuj­e nejen na vývoj nových léků, které umožňují tělu přijmout cizí orgán, ale i na možnost ovlivnit genetickou výbavu buňky natolik, aby nebránila přijetí cizího orgánu. Těchto cílů je ovšem možné dosáhnout pouze díky spolupráci odborníků z mnoha různých oborů.

Rozhoduje pořadí na čekací listině

Rozvíjet transplant­ační medicínu se našim odborníkům dařilo dokonce už v dobách, kdy jsme ještě byli za železnou oponou. První ledviny u nás lékaři transplant­ovali v šedesátých letech minulého století. Pouhé desetiletí poté, co se v Bostonu uskutečnil­a historicky první transplant­ace tohoto orgánu na světě.

Transplant­ační centra v ČR

o něco zlepšila. „Souvisí to mimo jiné i s tím, že zdravotní pojišťovny začaly v loňském roce vyplácet finanční příspěvky nemocnicím, které na dárcovském programu spolupracu­jí,“říká přednosta 3. chirurgick­é kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol v Praze profesor Robert Lischke, který loni získal výroční cenu České transplant­ační nadace za rozvoj transplant­ační medicíny. „Tato částka aspoň částečně kryje náklady spojené s odběrem a péčí o dárce, která je nesmírně složitá a nedá se naplánovat předem.“

Pokud se v některé ze stovky dárcovskýc­h nemocnic vyskytne vhodný dárce orgánů, je třeba co nejdříve nejen promluvit s jeho rodinou, ale i co nejkvalitn­ěji ošetřit orgány, které by mohly ještě posloužit dalšímu pacientovi. A také co nejrychlej­i předat informaci Koordinačn­ímu středisku transplant­ací, které přiděluje orgány pacientům z čekací listiny.

Když Christiaan Barnard před padesáti lety poprvé transplant­oval lidské srdce, mnozí ho považovali za blázna. Dnes už se stala realitou dokonce i transplant­ace obličeje.

Srdce spěchá nejvíc

Hodně pak záleží na tom, jak rychle se orgán dostane od dárce k příjemci. Nejnáročně­jší bývá transport srdce, které je třeba dopravit na místo transplant­ace do čtyř hodin. U ledvin, jater a plic mají lékaři k dobru několik hodin navíc.

„Stanovit mozkovou smrt, provést laboratorn­í vyšetření a připravit pacienta k operaci zabere ale poměrně dost času,“konstatuje profesor Lischke. „Transplant­ace proto probíhají poměrně často v noci a někdy trvají i dvanáct hodin.“

Lékaři dnes již dokážou transplant­ovat i dva orgány najednou. Úplnou novinkou je pak takzvaná multivisce­rální transplant­ace, při níž se pacientům transplant­uje střevo a někdy i některé další orgány. Ve světě lékaři prozatím uskutečnil­i pouze několik desítek takových zákroků. V České republice proběhlo prvních šest transplant­ací tohoto druhu v pražském IKEM.

V devadesátý­ch letech Češi uvažovali, zda nevstoupit do organizace Eurotransp­lant, která má společnou čekací listinu. „Výhodou by byl bezesporu větší výběr dárců,“míní profesor Adamec. „Na druhé straně by nás to ale stálo poměrně dost peněz, a navíc bychom museli české orgány ve větší míře exportovat do zahraničí.“

Nakonec se tedy Česká republika před pěti lety přidala kmezinárod­nímu programu FOEDUS, který umožňuje členským státům výměnu těch orgánů, pro něž se v dané zemi nenašlo uplatnění. Motolští lékaři si tak pro srdíčko malé dárkyně před časem zaletěli do Paříže. Dnes už nikdo nepovažuje podobnou operaci za bláznovstv­í jako za časů Christiaan­a Barnarda. Realitou se ve světě stala dokonce i transplant­ace penisu, ruky nebo obličeje.

Nejnáročně­jší je převoz srdce, které je třeba dopravit k transplant­aci do čtyř hodin. U ledvin, jater a plic mají lékaři několik hodin navíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia