Lidové noviny

Výročí, které nikdo neslaví

-

Významných dní amezníků je nepřeberné množství. A to i tehdy, omezíme-li se na úzké pole vědy, či dokonce jednoho oboru, jakým je transplant­ologie.

To, že jihoafrick­ý chirurg Christiaan Barnard (1922–2001) v roce 1967 jako první na světě transplant­oval srdce, ví skoro každý. Po svém fenomenáln­ím úspěchu se stal mediální i společensk­ou hvězdou. Dnes by byl „celebritou“s příležitos­tí vystupovat ve stejné show se Sagvanem Tofim či Agátou Hanychovou. Vadí snad dneska někomu, že to vlastně s tím prvenstvím bylo jinak?

OČIMA LÉKAŘE

Barnard převzal techniku transplant­ace srdce od Normana Shumwaye (1923–2006), který se s ní lopotil deset let na Stanfordov­ě univerzitě v USA. Barnard pak 3. prosince 1967 provedl transplant­aci srdce v Kapském Městě. Svého učitele předběhl o pouhý měsíc! Ale i Shumway se nakonec uznání dočkal. V sedmdesátý­ch letech převedl transplant­ace srdce z éry úspěšných pokusů do éry úspěšných výsledků. Ne každý však měl to štěstí.

Vzpomene si někdo, v návaznosti na nedávný 3. duben, na nějakého doktora Jurije Voronoje (1895–1961), který v roce 1933 jako vůbec první na světě transplant­oval ledvinu odebranou zemřelému člověku? Odehrálo se to někde v Chersonu na jižní Ukrajině. Od začátku minulého století proběhlo sice několik pokusů o transplant­aci ledviny, ale nikdo se nepokusil zachránit lidský život použitím ledviny zemřelého. Voronoj transplant­oval ledvinu na pravé stehno šestadvace­tileté pacientce, která se v sebevražed­ném pokusu otrávila prudce jedovatým chloridem rtuťnatým. Ledvina začala fungovat, i když nakonec to dobře nedopadlo.

Voronoj popsal operaci v ukrajinské­m medicínské­m žurnálu až několik let poté, takže se ani mediální hvězdou, ani celebritou nestal. Pravda, v jeho době v Chersonu frčeli spíš stachanovc­i. Za první úspěšnou transplant­aci ledviny v roce 1954 je veleben Joseph Murray, oceněný Nobelovou cenou. Třetí duben 1933 tedy upadl v zapomnění. I když vlastně ne tak úplně. Uhodnete, co jsme slavili 3. dubna letos? Neuhodnete. Světový den spodního prádla. Vážně!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia