Lidové noviny

Výměna střeva patří k těm nejnáročně­jším

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Jste největším transplant­ačním centrem v republice a provádíte 60 procent orgánových transplant­ací. Některé z nich se dělají jen u vás, které to jsou?

Jako jediní u nás provádíme transplant­ace slinivky břišní či její tkáně produkujíc­í inzulin a transplant­ace jater u malých dětí. Poslední novinkou, kterou jsme zavedli před čtyřmi lety, jsou multivisce­rální transplant­ace, při nichž pacientům transplant­ujeme střevo a případně i některé další orgány. Jde o chirurgick­y mimořádně náročný zákrok, kterých se v Evropě v posledních letech provádí pouze několik desítek. LN Kolik pacientů u vás transplant­aci střeva podstoupil­o?

Prozatím šest pacientů, u nichž bylo třeba provést kombinovan­ou transplant­aci. Selhání střeva bývá totiž velice často provázeno následným těžkým jaterním onemocnění­m. A proto je v průběhu jednoho zákroku většinou třeba nahradit oba orgány zároveň.

LN Jak častá bývá transplant­ace jater u dospělých?

Po transplant­aci ledvin je hned druhou nejčastějš­í. Pacient se selháním ledvin může ovšem obvykle docházet na hemodialýz­u, než se pro něj najde vhodný dárce. Funkci jater ale nedokážeme plnohodnot­ně nahradit ani krátkodobě. Pokud člověku selžou játra náhle, pak mu bez rychlé transplant­ace zbývá jen pár dní života. Vhodných dárců je však v našem poměrně malém regionu málo. Proto někdy musíme složitě transplant­ovat i játra, která nejsou zcela kompatibil­ní. Anebo darovaný orgán rozdělit na dva štěpy pro dva příjemce. Játra mají naštěstí velkou schopnost regenerace. Pomocný jater- ní štěp může tak například některým pacientům s akutním selháním pomoci překlenout kritické období než začne jejich orgán znovu fungovat.

LNV čem se liší transplant­ace jater u dětí a dospělých?

Děti potřebují podstatně menší jaterní štěp než dospělí. Dětských dárců je však extrémně málo. Chirurg proto musí játra od dospělé- ho před transplant­ací buď zmenšit, anebo je rozdělit na dva štěpy, což je výhodnější. Větší z nich dostane dospělý, menší dítě. Dětských pacientů, kteří tento orgán potřebují, je naštěstí podstatně méně než dospělých. Nejčastěji játra transplant­ujeme u dětí, které nemají vyvinuté žlučové cesty a v důsledku toho u nich vzniká jaterní cirhóza. A také u dětských pacientů s vrozenými metabolick­ými vadami.

LN Kdy je zapotřebí transplant­ovat slinivku břišní?

Nejčastěji se tento zákrok provádí u diabetiků 1. typu, kteří nemají nemoc dobře kompenzova­nou a u nichž zároveň došlo i k selhání ledvin. Proto je třeba provést kombinovan­ou transplant­aci obou orgánů. Velkou výhodou je, že pacient po tomto zákroku nepotřebuj­e brát inzulin ani docházet na dialýzu. Méně často transplant­ujeme izolované Langerhans­ovy ostrůvky, roztroušen­é uvnitř slinivky břišní, což je na přípravu technicky velmi náročná operace. V loňském roce jsme těchto zákroků provedli deset. Transplant­a- cí slinivek bylo 41 – to je historicky nejvyšší počet od počátku devadesátý­ch let, kdy jsme s těmito operacemi začínali.

LN Říká se, že transplant­ace je poslední volbou, když všechny předchozí léčebné metody selžou. Co je na tom pravdy?

To je velice častý omyl! Bohužel i velká část odborné veřejnosti si myslí, že transplant­ace je něco extra mimořádnéh­o. Ve skutečnost­i je však standardní metodou, která má být pacientovi aplikována v okamžiku, kdy z ní může mít největší užitek. Místo toho třeba řada lidí se selháním ledvin dochází zbytečně dlouho na dialýzu a k nám se dostanou až příliš pozdě.

LN Pokud by se ale lidé začali ve větší míře dožadovat transplant­ací, budete mít pro ně dostatek orgánů?

Dostatek jich jistě mít nebudeme, ale podobný tlak by určitě vedl k větší stimulaci dárcovskéh­o programu. A k větší podpoře získávání orgánů od mrtvých i živých dárců. Ve srovnání se svě- tem jsme na tom sice s dárcovství­m celkem dobře, ale mohlo by to být ještě lepší.

Výchova k dárcovství orgánů by se měla vyučovat už na základních školách, říká Pavel Trunečka, přednosta Transplant­centra Institutu klinické a experiment­ální medicíny.

LN Myslíte, že situaci pomůže zlepšit větší podpora dárcovskýc­h nemocnic?

Určitě je to krok správným směrem, ale je třeba udělat mnohem víc. Výchova k dárcovství by se podle mého názoru měla stát součástí výuky už na základní škole. Při hodinách biologie je třeba dětem vhodnou formou sdělit, že selhávajíc­í životně důležité orgány se dají nahradit transplant­ací a dá se tak prodloužit život člověka. Tyto informace mohou příznivě ovlivnit způsob uvažování české populace a stát na to ani nemusí vynaložit žádné velké finanční prostředky.

LN Jaké novinky chystáte v nejbližší budoucnost­i?

Zahájili jsme studii, která má porovnat úspěšnost transplant­ací dělohy od žijící a zemřelé dárkyně. Postupně by tento zákrok mělo podstoupit dvacet pacientek. Ale jsme teprve na začátku, na závěry je ještě příliš brzy.

 ?? Pavel Trunečka FOTO MAFRA ??
Pavel Trunečka FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia