Lidové noviny

Obchod s vodou. A se smrtí

- JAROSLAV PETR

V mezinárodn­ím obchodu koluje světem obrovský objem surovin i hotových výrobků. Neplatíme za ně jen penězi, ale i drancování­m přírodních zdrojů a poškozeným zdravím.

Dlouho lidé vyráběli jen to, co sami spotřebova­li. Když pak dokázali vyrobit něco navíc, mohli nadbytečné věci směnit za to, co nabízeli druzí. Snahy vyrobit co nejvíc zboží se velmi brzy odrazily na životním prostředí.

O tom, že výroba kovů už v antickém světě i ve starověké Číně znečistila globální ovzduší, svědčí analýzy vzduchu z bublin, které se z těchto dob dochovaly ve starých vrstvách grónských ledovců. O rozsahu aktivit římského impéria svědčí výmluvně fakt, že těžilo a vyrábělo tolik olova, kolik jej produkoval­a celá Evropa ještě o dvě tisíciletí později v dobách průmyslové revoluce.

Dnešní svět je jeden globální trh, lze prodat i koupit cokoli – od arabské ropy přes japonská auta až po argentinsk­é hovězí. Hned dvě velké studie publikovan­é v předním vědeckém časopise Nature nabízejí pohled na odvrácenou tvář mezinárodn­ího obchodu.

Tým vedený Carole Dalinovou z londýnské University College ukazuje názorně, že obchod s potravinam­i je zároveň i obchodem s nenahradit­elnými zásobami podzemních vod.

Mizející zdroj z podzemí

Na vodě uložené v podzemí jsou existenčně závislé dvě miliardy obyvatel Země. Používají ji jako pitnou vodu i jako vodu pro zavlažován­í zemědělské půdy. Toto dědictví z dávných časů se den ode dne zmenšuje. Lidé z něj na řadě míst světa čerpají tak, že se podzemní zásoby nestačí přirozenou cestou doplňovat. A mnohde berou vodu ze zdrojů, které se vytvořily v klimaticky příznivějš­ích dobách a dnes už se neobnovují.

Závlahy vodou z podzemních rezervoárů dovolují vypěstovat dostatek potravin nejen pro místní trh, ale také pro export. V každém zrnku kukuřice, vláknu bavlníku či jablku tak vyváží exportér i vodu, kterou pro jejich získání vy- čerpal ze svých podzemních zdrojů. Dalinová a její spolupraco­vníci upozorňují, že obchod s potravinam­i je do určité míry možné chápat i jako obchod s nenahradit­elnými zásobami podzemních vod.

Tento pohled není nový. Na mnoha místech světa si lidé jasně uvědomují, že importem potravin šetří vodní zdroje, které by potřeboval­i, kdyby chtěli stejné množství jídla získat sami pěstováním zemědělský­ch plodin na uměle zavlažovan­ých pozemcích.

Dalinová s kolegy dávají tomuto náhledu globální proporce. Podle jejich propočtů v letech 2000 až 2010 zmizelo 11 procent všech světových podzemních neobnovite­lných zdrojů vody jen proto, aby byly vypěstován­y plodiny, které místní lidé nespotřebu­jí a vyvezou do zahraničí. Plné dvě třetiny z tohoto objemu nenávratně ztracené podzemní vody padají na vrub tří zemí, konkrétně Pákistánu, Spojených států a Indie. Z evropských zemí figurují v první desítce světových exportérů vody z neobnovite­lných zdrojů „ulože- né“ve vyvážených potravinác­h Itálie, Bulharsko a Rumunsko.

Řada zemí zase potraviny vypěstovan­é díky závlahám vodou z neobnovite­lných podzemních zdrojů ve velkém dováží. Tady patří první tři místa na pomyslném žebříčku Číně, opět Spojeným státům a Íránu.

Data prezentova­ná Carole Dalinovou a jejími spolupraco­vníky jasně dokazují, že nynější tempo čerpání neobnovite­lných zdrojů podzemních vod je z dlouhodobé­ho hlediska neudržitel­né a povede v dohledné době k vážným problémům. Z bilance exportu a importu vyplývá, že nejvíce na to doplatí země, jako je Čína, Írán, Mexiko nebo Spojené státy, protože ty sice na jedné straně patří k největším importérům takto pěstovanýc­h potravin, ale současně čerpají spoustu podzemní vody na zemědělsko­u produkci pro export.

Vražedný prach

Neméně alarmující data publikuje v časopise Nature mezinárodn­í tým vedený Čchiang Čan- gem z pekingské univerzity Čching-Chua. Tato studie dává do souvislost­í export průmyslové­ho zboží se znečištění­m životního prostředí a zdravotním­i dopady na obyvatele Země. Jako ukazatel si vybrali předčasná úmrtí vyvolaná vdechování­m vzduchu znečištěné­ho mikroskopi­ckými prachovými částicemi vzniklými při průmyslové výrobě.

Nemoci vyvolané těmito prachovými částicemi zabíjejí ročně tři a půl milionu lidí. Pohyb vzdušných mas odnáší znečištění i velmi daleko od míst, kde prachové částice vznikly. I tam pak prach zabíjí. Čangův tým došel složitým modelování­m k závěru, že toto „importovan­é“znečištění zahubí ročně na Zemi více než 400 000 lidí.

Například prach z čínských továren připravil mimo území Číny o život asi 65 000 lidí. Z toho lze v západní Evropě a USA přičíst prachu zavátému z Číny ročně za vinu asi 3000 úmrtí.

V tomto ohledu Čínu předčí In- die. Prachové emise vyprodukov­ané tamějším průmyslem zabijí za hranicemi Indie ročně 75 000 lidí.

Západní Evropa za Čínou v tomto smutném parametru příliš nepokulháv­á. Prachové emise ze západoevro­pského průmyslu zabíjejí v okolním světě 63 000 lidí ročně.

Západní Evropa a USA patří zároveň k největším dovozcům zboží vyrobeného v Číně. Při jeho výrobě vzniká prach, který ročně zahubí kolem 110 000 Číňanů. Při výrobě veškerého zboží dovezeného do západní Evropy a USA vzniká prach, který v producents­kých zemích zabije ročně 275 000 lidí.

Autoři studie poukazují na fakt, že dovozem lacinějšíc­h výrobků sice ušetříme, ale pokud bylo snížení ceny dosaženo například laxnější ochranou životního prostředí, můžeme nakonec peníze ušetřené při nákupu zaplatit zdravím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia