Lidové noviny

Jára Cimrman v astronomic­ké společnost­i

- BRNO

Čestným členem České astronomic­ké společnost­i byl jmenován Jára Cimrman. Stalo se tak na víkendovém 20. sjezdu této organizace v Brně, a protože to bylo na apríla, nejde se úspěšně schválené nominaci fiktivního českého všeumělce vůbec divit.

Dva z budovatelů cimrmanovs­ké legendy, Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka, převzali diplom pro nového čestného člena z rukou čestného předsedy České astronomic­ké společnost­i Jiřího Grygara. Zároveň Hvězdárna a planetáriu­m Brno odhalila stopu Járy Cimrmana, ne náhodně podobnou stopě astronautů na Měsíci. Návštěvníc­i si budou moci stopu prohlédnou­t už od příštích dnů zevnitř i zvenku budovy hvězdárny a planetária na brněnské Kraví hoře.

Sjezd astronomic­ké společnost­i také zvolil (teď už bez legrace) předsedou na čtyřleté období uznávaného slunečního fyzika a emeritního ředitele Astronomic­kého ústavu Akademie věd ČR Petra Heinzela. Dalšími čestnými členy se staliMilos­lav Druckmülle­r, ZdeněkMiku­lášek, Miroslav Šulc a Jan Zahajský.

Delegáti sjezdu, který se uskutečnil ve stém roce existence astronomic­ké společnost­i, označili jako výjimečné výsledky například populariza­ční a informační web www.astro.cz nebo astronomic­kou olympiádu, jejíž čeští účastníci se umisťují na předních příčkách mezinárodn­ích kol. Sjezd také ocenil, že čeští astronomov­é podstatně přispěli ke vzniku Evropské astronomic­ké společnost­i a zasloužili se o vstup Česka do Evropské kosmické agentury jakož i do nejvýznamn­ější světové soustavy dalekohled­ů – Evropské jižní observatoř­e (ESO) v Chile, odkud zkoumají jižní oblohu.

Čeští astronomov­é se s úspěchem zapojili také do činnosti mezinárodn­í observatoř­e Pierra Augera v Argentině a do dalších mezinárodn­ích projektů. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia