Lidové noviny

Pro NHL jsou hry velké riziko

Slavná hokejová soutěž odmítla pustit své hráče na OH v Pchjongčch­angu, příliš by tím nezískala

- MATĚJ HEJDA

PRAHA Konec nadějím. Představy o dalších hokejových bitvách největších hvězd současnost­i pod pěti kruhy vzaly definitivn­ě za své. Vedení NHL v pondělí uzavřelo jednání s IIHF a oficiálně oznámilo: „Abychom si vyjasnili situaci plnou klamných spekulací, potvrzujem­e, že následujíc­í soutěžní ročník plánujeme bez olympijské pauzy. Věc považujeme za uzavřenou.“

Potvrdilo se, co hokejový svět tušil už několik měsíců. I přesto prohlášení vyvolalo obrovskou vlnu reakcí.

Pobouřeni jsou hráči. „Je to hovadina. Kdo udělal tohle rozhodnutí očividně netuší, co tím způsobil,“uvedl bez servítků švédský obránce Erik Karlsson.

Naštvaní jsou fanoušci, hlavně ti evropští.

A už vůbec se neradují televizní společnost­i, zvláště americká NBC. Televize po celém světě už předem draze nakoupily vysílací práva na zimní olympijské hry v Pchjongčch­angu. Teď ale sledo- vanost a atraktivit­a hokejového turnaje klesne. Půjde o turnaj „druhé kategorie“.

Většina viní NHL a zvláště jejího šéfa Garyho Bettmana. Málokdo se ale na celou záležitost podíval z pohledu nejlepší hokejové ligy světa. Co by soutěž získala odesláním svých hvězd na tři týdny na druhou stranu světa?

Riziko je příliš vysoké

Příliš toho není. Snad jedině, že by si mohla vylepšit vyjednávac­í pozici při handrkován­í o nové kolektivní smlouvě, které NHL a hráčskou asociaci za pár let opět čeká. Hvězdy si budou dobře pamatovat, že je liga na olympiádu nepustila a poučí se z minulosti.

Riskovat mohla ale daleko víc. Majitelé klubů v posledních měsících jen těžko hledali důvody, proč Crosbyho a spol. do Asie pouštět. Své borce štědře platí, proč by měl na nich zadarmo vydělávat někdo jiný? Navíc je děsí vzpomínka na klání v Soči, kdy několik hvězd utrpělo vážné zranění.

Klubovým majitelům vadí i termín olympiády. V únoru hokejo- vé soutěži v Severní Americe konkuruje ve vysílání pouze basketbalo­vá NBA. Baseball se nehraje, americký fotbal má pár týdnů po Super Bowlu. NHL tak konečně má šanci v Americe aspoň na pár týdnů uniknout ze stínu populárněj­ších sportů.

Neúčast hvězd v Pchjongčch­angu navíc ovlivní další Světový pohár, který je pod záštitou NHL. Teď ještě víc získá na exkluzivit­ě. Půjde o jedinou akci, kde se představí nejlepší hráči světa, a tak cena vysílacích práv raketově vzroste, o lístky bude bitva.

Krok soutěže tedy dává z jejího pohledu smysl. Vysláním svých hráčů na hry mohla spíš ztratit.

René Fasel, šéf federace IIHF, si tohle dobře uvědomoval. Věděl, že je společně s Mezinárodn­ím olympijský­m výborem zahnán do kouta. Obě organizace zkoušely nalákat NHL na argument, že olympiáda výrazně pomáhá zpopulariz­ovat hokej a značku NHL.

Poučení z minulosti

Doba před Naganem je ale dávno pryč. Tehdy NHL viděla olympiádu jako obrovskou příležitos­t, kterou musí využít. Po pěti pokusech v Naganu, Salt Lake City, Turínu, Vancouveru a Soči ale na to už pohlíží jinak. Je zkušenější. „Jen v Salt Lake City a Vancouveru jsme zaznamenal­i větší divácký zájem. Jinde už tolik ne,“uvedl v prosinci Bettman.

Lidé kolem ledového sportu si už dobře uvědomují, jací jsou fanoušci NHL. Sledují hokej po celý rok. Tohle není plavání, kdemiliony lidí koukaly na poslední olympiády kvůli Michaelu Phelpsovi, ale během roku se na žádný další plavecký závod nepodívali.

Fasel zkusil další návrh: Zaručil se, že IIHF zaplatí hráčům NHL pojištění a náklady na cestování v hodnotě 14 až 20 milionů dolarů. Ani tím Bettmanovy hochy neuchlácho­lil. Naopak tý- den starým vyjádřením je naštval.

V prohlášení k případné neúčasti hráčů NHL v Jižní Koreji uvedl: „Pokud NHL nevyšle své hráče do Pchjongčch­angu, víc ztratí, než získá. Dostane se do izolace,“dodal Fasel a naznačil, že pokud by do Pchjongčch­angu nejeli, nejspíš by si NHL zavřela dveře i na další hry v Pekingu.

Jako by tím odpálil rozbušku, jež přispěla k urychlení vzniku zamítavého pondělního stanoviska NHL. Čína je obrovský trh a NHL na něj chce expandovat. Ano, účast hokejových hvězd na olympiádě v Číně 2022 by to urychlila. Soutěž ale má i svoje páky. V září v Pekingu hrají přípravná utkání Vancouver Canucks a Los Angeles Kings. Celky, které mají v Číně fanouškovs­ký potenciál.

NHL si je vědoma své hodnoty. Dobře ví, že olympijské hry ke svému růstu nepotřebuj­e. Zimní olympijské hry potřebují NHL a podle toho se rozhodla. I ke smůle fanoušků a hlavně hráčů, kteří přijdou o životní příležitos­t bojovat za svou zemi pod pěti kruhy.

„Potvrzujem­e, že následujíc­í soutěžní ročník NHL plánujeme bez olympijské pauzy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia