Lidové noviny

ČSSD zmítají odchody

„V politice končím,“oznámila v rozhovoru pro LN poslankyně a bývalá ministryně spravedlno­sti Marie Benešová V Praze a středních Čechách se vede vnitrostra­nický boj o místa na kandidátká­ch pro volby do Poslanecké sněmovny

- ONDŘEJ KOUTNÍK Marie Benešová

PRAHA Před dvanácti lety „práskla“dveřmi na Nejvyšším státním zastupitel­ství a proslavila se výrokem o justičníma­fii. Tehdejší premiér Jiří Paroubek vycítil, že by díky mohl získat politické body, a přivábil ji do ČSSD. Blízká spojenkyně prezidenta Miloše Zemana se postupně stala výraznou tváří sociální demokracie. Teď však z politiky odchází – na podzim už se nebude ucházet o sněmovní křeslo a hodlá se věnovat pouze své advokátní kanceláři.

Marii Benešové

Benešové vadí současné vedení strany v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou.

„Končím s nimi. Už nechci znovu kandidovat za ČSSD. Práci jsem dělala ráda, ale k tomu, abych ji i nadále vykonávala s oblibou, potřeboval­a bych politiku dělat se slušnými lidmi. Ti se ze strany vytrácejí a s neslušnými spolupraco­vat nechci,“uvedla v rozhovoru pro LN Benešová, která se před deseti lety dostala do dlouhodobé­ho a vyhrocenéh­o konfliktu s exministre­m spravedlno­sti Pavlem Němcem a svou nástupkyní v čele Nejvyššího státní- ho zastupitel­ství Renatou Veseckou.

Benešová získala v lounské organizaci nominaci pro kandidátní listinu, podle jejích slov ji však „zařízli hlavouni“ústecké ČSSD. Strana podle ní může získat méně než 12 procent hlasů, které jí přisoudil aktuální průzkum agentury Kantar TNS. „Propojení politiky, justice a byznysu je snad ještě horší, než jsem myslela,“dodala bývalá místopředs­edkyně ČSSD.

Oznámení Benešové přichází jen několik dnů poté, co konec v politice ohlásil i další z předních kritiků premiéra Sobotky Jeroným Tejc. „Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Současná situace v ČSSD mi však tuto možnost nedává,“řekl Tejc minulý pátek.

Nahnutou stranickou kariéru má i další Sobotkův protivník. Ji- hočeský hejtman Jiří Zimola musí vysvětlova­t okolnosti stavby své chaty v Lipně nad Vltavou.

Vedle toho se „oranžoví“v Praze a středních Čechách přou o kandidátní listiny. V hlavním městě delegáti neschválil­i Miloslavu Ludvíkovi jeho představy, v důsledku čehož ministr zdravotnic­tví do voleb nepůjde.

ČSSD přitom mohla tyto problémy vyřešit na nedávném sjezdu a nyní se již naplno věnovat kampani. Namísto toho teď pere své prádlo v přímém přenosu. Pokračován­í a rozhovor s Marií Benešovou na straně 2

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia