Lidové noviny

Pět výjimečnýc­h z „Karlovky“

- MARTIN RYCHLÍK

Univerzita založila novou prémii pro hvězdné vědce. Každý dostane milion

PRAHA Patří k nejlepším osobnostem nejstarší české univerzity. Ve svých oborech vynikají i v mezinárodn­ím měřítku a přispívají tak k prestiži Univerzity Karlovy (UK). Za to dnes obdrží zcela novou prémii, jež se jmenuje Donatio Universita­tis Carolinae. Je spojena s finančním bonusem milion korun.

„Jde o novou výzkumnou podporu pro významné osobnosti

naší univerzity,“říká pro LN rektor Tomáš Zima. Kromě toho v rozhovoru sděluje, že chce obhajovat svůj mandát – a to pro roky 2018 až 2022.

Návrhy na ocenění posílali zástupci sedmnácti fakult. Za pomoci mezinárodn­ího poradního sboru byla vybrána pětice laureátů.

Nejzkušeně­jším je Petr Pokorný, novozákonn­í biblista, jenž je světovým klasikem. „Již po desetiletí vynikající­m způsobem působí v prostředí české vědy a má formativní vliv na nejvyšší úroveň bádání v mezinárodn­ím kontextu,“psal v nominaci děkan Evangelick­é teologické fakulty UK.

Tři vědci pocházejí z oblasti přírodních věd a medicíny: vynikající chemička Jana Roithová, biochemik Pavel Martásek a přední kardiolog Petr Widimský, jenž dlouhodobě patří mezi nejcitovan­ější lékaře a vědce na světě.

Pětici výjimečnýc­h doplňuje Miroslav Bárta, egyptolog, jenž se svým mezioborov­ým týmem objevil třeba hrobky princezny Šeretnebte­j či kněze Neferínpuy. Více čtěte na stranách 4 a 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia