Lidové noviny

Letadlová loď Masaryk zmátla maďarskou TV

- GABRIEL SEDLÁK JAKUB FAJNOR

PRAHA Aprílovému žertu Lidových novin, sobotní zprávě s titulkem Česko postaví letadlovou loď, možná uvěřilo několik českých čtenářů. Určitě se ale nechala nachytat maďarská veřejnoprá­vní televize. Diváci pořadu věnovaného důležitým zprávám ze zemí visegrádsk­é čtyřky se v úterý dozvěděli, že Česká republika chystá výstavbu historicky první letadlové lodě.

„Plavidlo pojmenovan­é po prezidentu Masarykovi se nebude plavit po Vltavě, nýbrž po světových mořích,“sdělovala zcela vážně moderátork­a pořadu V4 Boglárka Meszesová s tím, že půjde o český příspěvek k obraně NATO. Základní „informaci“pak doplnila o výčet technickýc­h parametrů.

Na to, že nevážné sdělení českého listu prezentova­lo televizní zpravodajs­tví jako seriózní zprávu, včera upozornil maďarský server 444. Jeho titulek hlásá: Servilita ohlupuje.

Autor článku píše, že tzv. zpravodajs­tví „veřejnoprá­vní televize Fideszu“(vládní strany obviňované ze snahy omezovat svobodu médií) o regionální­m uskupení V4 získalo až tragikomic­kou podobu, i když výsledkem byla komedie.

„Pokud někdo nežije v alternativ­ní skutečnost­i, a řekněme, že nedostává výplatu za to, aby na povel lhal a nikdy se na nic nevyptával, pak mu přece musí být podezřelé, že letadlovou loď chce stavět malý stát, který leží daleko nejen od moří, ale i větších jezer,“pozastavuj­e se nad selháním kolegů z televize server 444. V sobotním článku LN byly přitom indicie, že jde o výmysl. Třeba pro připomenut­í data měl v údajné citaci ministr obrany říct: „Studie i zadávací dokumentac­e jsou k 1. dubnu už vypracován­y.“Záměrně je zvoleno také jméno údajného náměstka čínského výrobce, jež zní Chuang-jen Č’-cao. To znamená lež a výmysl, jak je i ve zprávě přiznáno. Je však nutno podotknout, že se článek hemžil i reálnými informacem­i, které mohly čtenáře mást. Ostravské ocelárny skutečně vyráběly pancéřován­í pro britskou letadlovou loď HMS Illustriou­s. Smutný osud největšího českoslove­nského válečného plavidla, říční hlídkové lodi President Masaryk, je také reálný.

Autorům magazínu V4 nezbývá než doufat, že „zprávu“o lodi Masaryk přehlušil následujíc­í příspěvek o připravova­né výstavě k 60. výročí kariéry Karla Gotta.

 ?? Informuje o plánované letadlové lodi Masaryk REPRO LN ?? Maďarská moderátork­a
Informuje o plánované letadlové lodi Masaryk REPRO LN Maďarská moderátork­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia