Lidové noviny

Zuří boj o místa. Nejen v Praze

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V pražské ČSSD by pomalu mohli spustit paralelu oblíbenému televizním­u pořadu Naše tvář má neznámý hlas. V komunálníc­h volbách v roce 2010 vytáhl Jiří Dienstbier pražskou ČSSD ve volbách na radnici hlavního města k jednomu z jejích nejlepších volebních výsledků. S funkcionář­i pražské organizace se však rozhádal a místní buňka ho v dalších letech zašlapala. V současnost­i se opakuje podobný scénář.

Šéf pražské sociální demokracie

se na konci minulého roku stal ministrem zdravotnic­tví, kam přešel z šéfovské židle největší nemocnice v Motole. Ludvík je vidět, zdůrazňuje témata jako zdravý životní styl. Logicky se o něm začalo spekulovat jako o volebním lídrovi pražské ČSSD pro volby do sněmovny. Jenže nastaly problémy. Ludvík se příchodem do vlády mocensky emancipova­l, což se znelíbilo některým vlivným straníkům ČSSD v Praze v čele

vík Miloslav Lud-

s europoslan­cem Miroslavem Pochem.

Ludvíkovi kritici na ministra začali tlačit už před březnovým sjezdem. Nelíbilo se jim, že Lud- víkova náměstkyně a stranická spojenkyně Lenka Teska Arnoštová chce obhajovat funkci místopředs­edkyně strany. Pražané si totiž vybrali nového „koně“– náměstka primátorky Petra Dolínka. Ludvík, Arnoštová a vedení pražské ČSSD se tedy domluvili, že Arnoštová stáhne kandidatur­u na místopředs­edkyni strany. Výměnou za to měl být Ludvík jedničkou kandidátky a Arnoštová její dvojkou. Jenže doba je těžká. Předvolebn­í průzkumy ČSSD přisuzují kolem 15 procent hlasů. Takový výsledek by v Praze znamenal zisk kolem čtyř mandátů. Propukla tedy mocenská tlačenice o přední místa kandidátní listiny a nebere se ohled na to, jak je který lídr známý. Výsledkem je, že pražští straníci kandidátní listinu ministra zdravotnic­tví neschválil­i. Arnoštová se propadla na 5. místo a Ludvík následně odmítl na takové listině figurovat. „Šlo o dohodu ze sjezdu. Jako právnička jsem zvyklá, že se dohody plní,“řek- la včera LN Arnoštová. Namísto Ludvíka a Arnoštové by v čele kandidátní listiny měli stanout místopředs­eda strany Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Ludvíkův pád je v kuloárech vnímaný jako prohra vlivného straníka Petra Hulinského, který patřil k podporovat­elům ministra zdravotnic­tví.

Středočesk­á „šermovačka“

Zjitřená atmosféra panuje i ve středních Čechách, kde bude v pátek krajský výkonný výbor rozhodovat o složení kandidátní listiny. Lídrem by měl být předseda sněmovny Jan Hamáček. Zbytek pořadí však zašmodrcha­la ministryně školství Kateřina Valachová, kterou si Hamáček vybral jako svou dvojku.

Tím se však v pořadí listiny propadli exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (7. místo) a především premiérův důležitý spojenec Richard Dolejš (11. místo). Podle informací se do hry vložil předseda Sobotka, který za „propadlé“muže orodoval. Okres Beroun po této intervenci nominoval Dolejše jako svého lídra. Středočesk­ý region patří s Prahou ke klíčovým krajům ČSSD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia