Lidové noviny

Sociální demokracií zmítají odchody

-

Pře v ČSSD kolem kandidátní­ch listin a odchody některých jejích politiků přicházejí v nevhodnou dobu. Hlavní konkurent hnutí ANO totiž pozvolna spouští kampaň, ve které se soustředí zejména na sebe a vlastní agendu. Sociální demokracie v posledních týdnech věnovala značné úsilí ostřelován­í předsedy ANO Andreje Babiše kvůli nejasnoste­m v případech Čapího hnízda a korunových dluhopisů.

Jenže jak ukazují průzkumy, voliči na tuto kritiku příliš neslyší. Podle posledního měření agentury Kantar TNS, která se dlouhodobě nejpřesněj­i trefuje do volebních výsledků, je rozdíl mezi ANO a ČSSD půl roku před volbami propastný: 19,5 procenta hlasů (ANO 32 procent, ČSSD 12,5 procenta). Právě uvadající preference a prohrané krajské volby loni na podzim sloužily Sobotkovým kritikům jako hlavní argument, proč by měl předseda strany obměnit vedení sociální demokracie.

Na březnovém sjezdu však k ničemu takovému nedošlo. Na shromážděn­í nadvakrát propadl Jeroným Tejc, který neúspěšně kandidoval na statutární­homístopře­dsedu proti Milanu Chovancovi a dostatek hlasů nedostal ani ve volbě řadového místopředs­edy. Pár týdnů po sjezdu se rozhodl, že v politice skončí. „Kritika slouží k tomu, aby se pojmenoval­y chyby a našlo se řešení. To jsem delegátům sjezdu nabídl. Rozhodli se, že žádné změny provádět nebudou, a potvrdili staronové vedení. Rozhodl jsem se, že správné bude opustit sněmovnu,“vysvětlil LN své rozhodnutí Tejc, který se chce věnovat právničině.

Stejné profesní plány má i Marie Benešová, která vidí příčinu svého pádu v sociální demokracii mimo jiné v tom, že se znelíbila právníkovi a kamarádovi premiéra Radkovi Pokornému. Vlivný advokát to však v reakci pro LN označil za lživý názor. Nezajímá ho prý ani Benešovou zmiňovaná kauza Beretta, ani Benešová sama. „Vzhledem k tomu, že paní Benešová je advokátka, a tudíž musí dodržovat nějaký etický kodex, předám celou věc advokátní komoře,“sdělil LN Pokorný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia