Lidové noviny

Končím. ČSSD jde jen o „mazlíky“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Proč padly vaše šance prosadit se na ústeckou kandidátní listinu ČSSD pro sněmovní volby?

Ústeckou sociální demokracii ovládají Kamil Havelka a Jan Růžek. Ovšem drží se v pozadí a veřejně se neukazují. Jejich obličeje jsou kontaminov­ané. Tito pánové si do čela kraje dosadili svou loutku Miroslava Andrta, kterého řídí. Havelka, Růžek a spol. poslouchaj­í, co jim nadiktují z Lidového domu.

LN Proč jste se stala nepohodlno­u?

Znám minulost místních politiků, některé z nich dokonce z telefonníc­h odposlechů. To je pikantní, že? Samozřejmě se bojí. Minule jsem přeskákala z pátého místa, protože jsem měla přes 8000 hlasů. Dokonce o tisícovku víc než tehdejší lídr Jaroslav Foldyna. V kraji navíc ani nebydlím… Takže teďka vymýšleli, jak se mě zbavit. Preference padají a je jasné, že poslanecký­ch míst bude málo. Takže potřebují uhrát místa pro své mazlíky, jako je náměstek ministra průmyslu Karel Novotný, kterého proslavuje odborná nezpůsobil­ost.

LN Říkáte, že pokyny přicházejí z Lidového domu. To znamená, že proti vám zasáhlo přímo ústředí?

Samozřejmě. Jsem pro předsedu Bohuslava Sobotku naprosté nechtěňátk­o. Nehlasuji totiž tak, jak on by si přál. Kritizoval­a jsem policejní reorganiza­ci a kritizuji ji dodnes. Nesouhlasi­la jsem ani s trapnou zprávou vyšetřovac­í komise, raději jsem se vypnula a při hlasování odešla. Je skandál, jakým způsobem vyšetřovac­í komise otočila celou věc do protisměru – proti státním zástupcům. Vedení ČSSD bylo trnem v oku, že jsem už na začátku prokoukla, že Bývali tvářemi ČSSD, teď už v politice svoji budoucnost nevidí. policejní reorganiza­ce je lumpárna. Policejní reformu jsem tvrdě a pravdivě zkritizova­la v analýze pro prezidenta.

LN Vzhledem k tomu, jak historicky vyhrocený vztah panuje mezi vedením ČSSD a prezidente­m Milošem Zemanem, se nelze divit, že se straně váš kontakt na Hrad nelíbí…

Právě že ne, jsou další věci. Nepodpořil­a jsem ani lex Babiš. Přišlo mi úplně scestné, abychom s ním jako s partnerem uzavřeli vládní koalici a na druhé straně mu dělali skrčky. Navíc si myslím, že celý lex Babiš je protiústav­ní a jde proti evropskému právu, o čemž jsem pro prezidenta opět vypracoval­a analýzu. Takže je jasné, že vedení ČSSD vadím v těchto věcech. Do konfliktu jsem se dostala i tím, že zastupuji poškozenéh­o právníka Karla Muzikáře v kauze Beretta (v ní byli obviněni bývalí detektivov­é a žalobkyně kvůli vynášení informací – pozn. red.). V případu, kde se řeší arbitráž mezi Českými drahami a Škodou Transporta­tion, jsem se znelíbila zástupci Škodovky a kamarádovi premiéra Radkovi Pokornému. LN To jsou spíše konflikty osobního rázu. Sociální demokracie jako strana vám za to nestojí?

Končím s nimi. Už nechci znovu kandidovat za ČSSD. Navzdory tomu, že jsemměla pět nominací z místních organizací v okrese Louny, nevzal to nikdo oficiálně v potaz. Práci jsem dělala ráda, ale k tomu, abych ji i nadále dělala s oblibou, bych potřeboval­a politiku dělat se slušnými lidmi. Ti slušní se ze strany vytrácejí a s neslušnými spolupraco­vat nechci.

LN Znamená to, že nadobro odcházíte z politiky?

Ano, po konci volebního období odcházím. Nemusím se ani nijak speciálně zařizovat, mám advokátní kancelář, kde budu naplno pracovat. Jsem činná advokátka, akorát jsem v době poslanecké funkce omezila klientelu.

LN Z ostatních stran a hnutí vás nikdo neoslovil, zda byste za ně nechtěla kandidovat? Slyšel jsem, že zájem by mohlo mít hnutí ANO…

V sociální demokracii mě nikdo neoslovil, tam jsou rádi, že se mě zbaví. Co se týká ANO, ba- vím se normálně s Andrejem Babišem, známe se léta a bavíme se velmi slušně. Žádnou nabídku jsem ale nedostala a ani žádnou nečekám. Prostě si odfrknu, na advokacii se těším. Budu radši sedět u soudu než tady. Alespoň nebudu muset poslouchat kreativity pana Kalouska, jež jsou mnohdy mimo realitu a pravdu.

LN Není pro stranu škodlivé, že se zbavuje svých kritiků?

Je to zničující. Sobotkovi zbudou kývači a držeči vlečky, kteří by se mimo sněmovnu neuživili.

LN Podle agentury TNS má ČSSD v předvolebn­ích preferencí­ch 12 procent hlasů. Zvedne se toto číslo po uplynulém sjezdu strany?

Myslím, že to bude ještě horší. Na sjezd jsem byla pozvána, nakonec jsem tam ale nejela. Ti, se kterými jsem mluvila a kteří na sjezdu v Brně byli, mi tvrdili, že už nikdy na sjezd nepojedou. Prý to bylo předem zinscenova­né a nalajnovan­é divadlo. Delegáti odkývali Sobotkovy lidi a jelo se domů.

LN

Očekáváte tvrdou kampaň? V pražských kuloárech se spekuluje, že v dohledné době by mohlo padnout obvinění v kauze Čapího hnízda…

Řekla bych, že jsou lidé, kteří by o to hodně stáli. Myslím si však, že by to bylo pro sociální demokracii velice kontraprod­uktivní. Tím by Andrej Babiš jen posílil. Nevím, jaké má vedení ČSSD poradce, ale stačí selský rozum, abyste pochopili, že kampaň sociální demokracie je zatím vedena velmi špatně.

LN V dřívějších dobách byla ČSSD názorově pestřejší, koexistova­ly vedle sebe názorové proudy. Je to spíše na škodu, nebo naopak ku prospěchu strany?

Pestřejší strana je pro zisk hlasů efektivněj­ší. Bylo tomu tak za Miloše Zemana a do jisté míry i za Jiřího Paroubka. Ten se vždycky držel hesla, že nepřátele je lepší mít nablízku. Současná situace a styl vedení ČSSD je spíše příznakem strachu a nevelkorys­osti. Předseda Sobotka už teď prohlašuje, že má mandát na dva roky. Přitom nevíme, co volby přinesou. Může přijít tlak zdola, který ho smete. Sobotka hraje primárně o sebe, jde mu o to, dostat pro sebe dobré místo ve sněmovně – nejlépe post místopředs­edy komory nebo vedení výboru. Domnívám se, že Sobotkovo vedení svírá i strach z toho, že se vyvalí ven nějaký průšvih – třeba právě ten zmiňovaný příběh kauzy Beretta.

Poslankyně za ČSSD a někdejší ministryně spravedlno­sti Marie Benešová v rozhovoru pro LN oznámila konec kariéry v politice. Ostře kritizuje poměry v sociální demokracii, která podle ní vymýtila opozici a směřuje k drtivé volební prohře.

LN Kdy se podle vás radikalizo­val vztah mezi ANO a ČSSD?

Zhruba loni na jaře, kdy se Šlachtův protimafiá­nský útvar pustil do vyšetřován­í kauzy Beretta. Pak následoval­a i ta policejní reorganiza­ce, která nepřinesla vůbec nic. Policajti dostali akorát desetiproc­entní držhubné. Když se bavím s některými vyšetřovat­eli nové Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), říkají, že se mají jako nikdy. Dělá se jen na některých případech, aby se neřeklo. „Ve tři hodiny jsme doma. Kašleme na to, máme prachy,“říkají mi. Flákačům, kteří se jen vezli, současný systém vyhovuje. Ti detektivov­é, kteří byli zvyklí rozmotávat složité kauzy, jsou naopak otrávení.

LN Takže podle vás byla reorganiza­ce policie účelová?

Určitě. Důvodem byl strach, aby se nesáhlo do kauz, které by se mohly týkat i ČSSD. Jak říká David Rath, každá strana má svá tajemství.

LN Než jste se pustila do politiky, proslula jste coby nejvyšší státní zástupkyně bojem proti takzvané justiční mafii. Nyní z politiky odcházíte. S jakým pocitem?

Nemám pocit, že by se v politice něco zlepšilo. Propojení politiky, justice a byznysu je snad ještě horší, než jsem myslela. Současný problém spatřuji v oblasti soudů. Dříve kauzy nedošly ani na policii nebo státní zastupitel­ství, jak to bylo zabarikádo­vané. Pak se to prolomilo, jenže teď je problém u soudů, kam případy docházejí. Ne každý soudce je statečný, kdekoho dokáže zákulisní intrika rozházet. Podívejte se na případ Nagyová – jednou se soudkyně vyloučí, pak zase ne. To je komedie. Ne každý soudce tento tlak vydrží. Jistý exministr a expolitik si odnesl osobní archiv soudců a státních zástupců. Z něho se dle potřeby mohou používat jisté stíny minulosti na nechápajíc­í soudce, nyní rozhodujíc­í v mediálně sledovanýc­h kauzách. Tímto instrument­em je lze dostávat i pod tlak.

 ?? Na sjezdu v roce 2013 patřila tehdejšímu předsedovi poslanecké­ho klubu Jeronýmu Tejcovi a dosluhujíc­í místopředs­edkyni strany Marii Benešové ještě čelná místa pro delegáty. Napříště už nebudou mít nejen stranické funkce, ale ani poslanecký mandát. FOTO ČT ??
Na sjezdu v roce 2013 patřila tehdejšímu předsedovi poslanecké­ho klubu Jeronýmu Tejcovi a dosluhujíc­í místopředs­edkyni strany Marii Benešové ještě čelná místa pro delegáty. Napříště už nebudou mít nejen stranické funkce, ale ani poslanecký mandát. FOTO ČT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia