Lidové noviny

„První rána šla od nich“

- MOLDAVA JAN HORÁK

Moldavský starosta Jaroslav Pok zbil muže podezřelé z vloupání sám dřív, než dorazila policie. Teď stojí před soudem.

Obranu majetku na území své obce vzal do vlastních rukou starosta krušnohors­ké obce Moldava na Teplicku Jaroslav Pok. Trojici mužů přistihl v opuštěném areálu bývalé provozovny. Než dorazila přivolaná policie, s nezvanými hosty si to vyřídil sám. Dva zbil, jeden z nich strávil dva dny v nemocnici. Starosta nyní stojí před odvolacím soudem kvůli třem trestným činům, nepravomoc­ný rozsudek mu vyměřil podmínku.

„Obžalovaný byl nepravomoc­ně uznán vinným přečiny ublížení na zdraví, výtržnictv­í a poškození cizí věci,“sdělila serveru Lidovky.cz Dana Kolářová, pověřená místopředs­edkyně teplického okresního soudu pro trestní úsek.

Poka stála rvačka roční podmínku se zkušební lhůtou v délce dva a půl roku. Starosta se s trestem nesmířil, jeho kauzu tak začal tento týden rozplétat odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem.

Ve finále nic neukradli

Incident se odehrál 19. března 2015. Místostaro­stka Eva Kardová Poka upozornila, že v areálu bývalé provozovny rudných dolů se potlouká trojice mužů. Neměli tam co dělat, šlo o soukromý pozemek. Pok cestou na místo zavolal policii. Když do objektu dorazil, nezvané hosty se snažil vykázat. Než policisté z více než 20 kilometrů vzdáleného Duchcova přijeli, došlo na pěsti.

„Obžalovaný nejprve v okamžiku jejich odchodu z vnitřních prostor administra­tivní budovy provozovny bez zřejmé příčiny udeřil jednoho z poškozenýc­h pěstí do obličeje pod levé oko,“popsala soudkyně Kolářová. Před objektem se pak Pok vrhl na dalšího muže. Starostu mělo dopálit, když dotyční zapírali, že se na místo vydali krást. Pok ho udeřil hlavou, pěstí následně srazil na zem a v útoku pokračoval. „Ležícího ještě několikrát udeřil pěstí do hlavy a nakopl do trupu,“podotkla soudkyně.

Incident odneslo i auto, jímž se trojice na místo dopravila. Několika kopy do dveří a pravého předního blatníku poškodil Pok karoserii vozu. Muži na místě nic neukradli a ve finále se vyhnuli trestnímu postihu. Kriminalis­té naopak obvinili starostu.

Pok si dodnes stojí za tím, že byl v právu, bránil jen majetek na území své obce a že prvotní im- pulz ke rvačce vzešel od trojice podezřelýc­h. „Jeden z nich utekl. Dva pak chtěli utéct, ale já jsem je zadržel tak, jak by to měl udělat každý občan,“přidal svůj pohled na věc starosta. Původně prý na ně ruku nevztáhl, situaci se snažil podle své verze vyřídit slovně. Byť nepoužil zrovna vybraný slovník. „Vulgarity padly na obou stranách. Oni si pak najednou uvědomili, že jsou tři. První rána šla od nich,“popsal starosta.

Jeden z napadených mužů později přiznal, že do areálu neměli vniknout bez předchozí domluvy. „Byla chyba, že jsme tam lezli, měli jsme se domluvit. Ale objekt nebyl nijak zabezpečen­ý,“sdělil Lukáš K. MF DNES, která tehdy na incident upozornila. Sebrat údajně nic neplánoval. Se známými se na místo vydal podívat po starých lampách, na které dostal tip. Sbírá je a chtěl je koupit, po rvačce ale skončil v nemocnici.

Starosta Moldavy však dodnes má muže za zloděje, kteří se do areálu vloupali a chtěli krást.

Pok doufá, že se před odvolacím soudem očistí. Případ se začal projednáva­t tento týden, ale pravomocný rozsudek zatím nepadl. Rozhodnout by se mělo počátkem května. „Zasedání se odročilo. Důkazy ještě doplní znalecký posudek z oboru ekonomiky, odvětví dopravy,“vysvětlila mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Ani v případě potvrzení trestu však Pok o svůj post nepřijde. V zastupitel­stvu má pevnou pozici, podmínka navíc podle zákona nebrání výkonu funkce starosty.

Ačkoliv Pok spravuje obec ani ne se dvěma stovkami obyvatel, jeho jméno není povědomé jen místním. Figuruje totiž v jedné z nejzávažně­jších kauz současnost­i. Starosta je svědkem v případu údajných machinací v dotačním programu ROP Severozápa­d, v němž podle kriminalis­tů ovlivnila více než dvacítka politiků, podnikatel­ů a úředníků projekty téměř za 14 miliard korun.

O starostu Moldavy se policie zajímala již vminulosti. Kriminalis­té ho před lety stíhali kvůli dotačnímu podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby, když Moldava podle vyšetřovat­elů podvodně žádala o příspěvek na likvidaci povodňovýc­h škod. Svou svéráznou povahu projevil i na jaře 2011, když demonstrac­i proti stavbě větrných elektráren ve své obci narušil traktorem.

Nejprve bez zřejmé příčiny zasáhl poškozenéh­o pěstí do obličeje. Ležícího ještě několikrát udeřil pěstí do hlavy a nakopl do trupu.

 ?? Starosta Jaroslav Pok má dodnes muže, které ztloukl, za zloděje. FOTO MAFRA – KAREL PEŠEK ?? Byl jsem v právu.
Starosta Jaroslav Pok má dodnes muže, které ztloukl, za zloděje. FOTO MAFRA – KAREL PEŠEK Byl jsem v právu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia