Lidové noviny

Sorosova univerzita do Česka? Nejspíš fikce

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Středoevro­pská univerzita (CEU) sídlící v Budapešti má problém. Maďarský parlament schválil novelu, která má omezit působení zahraniční­ch vysokých škol v zemi. Nastavuje totiž přísnější pravidla pro zakládání jejich poboček nebo i působení cizích profesorů. Škol, jichž se to týká, je necelá třicítka, ovšem bouře vyvolává hlavně CEU, již založil miliardář George Soros. Ten je kritikem a oponentem premiéra Viktora Orbána, jenž školu viní z podvádění.

„Jedna z nejlepších škol v Evropě bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat,“tweetoval v úterý vicepremié­r Andrej Babiš (ANO). Na dotaz serveru Aktuálně.cz dodal, že by CEU mohla třeba využít areál pražské Invalidovn­y. „Oni by si ji opravili a mohli by tam sídlit,“uvažuje Babiš. Prý by nebyli proti ani někteří zástupci sociální demokracie, například Jan Hamáček.

Pro přesun Drahoš i Horáček

Prostředni­ctvím svého oficiálníh­o Twitteru poslal pozvánku také čerstvý kandidát na prezidenta. „Navrhuji, aby se Středoevro­pská univerzita přestěhova­la do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky, včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“uvedl profesor Jiří Drahoš.

A včera se přidal další výrazný zájemce o Hrad. „Kvalitní vzdělávání je jedním z klíčových bodů mého programu. Už dávno mě mrzelo, když ČR nepřijala velkorysou nabídku, aby tato univerzita sídlila v Praze. (...) Teď máme příležitos­t to napravit a nabídnout této znamenité instituci zázemí v Praze, Brně či v jiném českém městě,“sdělil LN Michal Horáček, jenž je hrdý na své antropolog­ické vzdělání. CEU je právě školou, jež pěstuje společensk­é vědy – v politologi­i obsadila 42. příčku na světě v žebříčku QS.

„Boj o Budapešť ještě není prohraný, je stále šance, že tam zůsta- ne. Pokud by se ale musela z Maďarska vystěhovat, nabídli jsme jí spolu s emeritním rektorem Josefem Jařabem ke zvážení možnosti v Olomouci,“uvedl též Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého. Další nabídky dostala CEU z litevského Vilniusu, rakouské Vídně i dalších měst v regionu.

Pozor na paragraf 93a

Přání, aby se škola přesunula do Česka, kde už působila mezi roky 1991 a 1996, je spíše jen zbožné.

Jak LN upozornily, máme tu již podobný paragraf jako ten, který Sorosovu univerzitu vyhání z Uher. Nedávno přijatá novela vysokoškol­ského zákona v paragrafu 93a v případě působení zahraniční­ch vysokých škol na území ČR vyžaduje, aby taková instituce byla „součástí vysokoškol­ského vzdělávací­ho systému domovského státu... a která v domovském státě poskytuje vzdělávání“. Což CEU v „domovské“Americe neplní; Maďaři po takovýchto školách budou nově vyžadovat přímo i existenci reálného kampusu.

Mohla by škola v Česku dostat výjimku? Jak tento paragraf vyložit? Přesným výkladem si nejspíše není zatím jisté ani české ministerst­vo školství. Na dotazy LN, co by musela CEU splnit, aby naplnila uvedené podmínky, přišla tato odpověď: „Situací se zabýváme. I náš aktuální vysokoškol­ský zákon stanoví pro zahraniční vysoké školy podmínky. Nicméně o tom ještě budeme jednat se zástupci České konference rektorů a Radou vysokých škol,“odvětila mluvčí Jarmila Balážová.

Mezitím se v ulicích Budapešti demonstruj­e na podporu školy, této líhně občansky aktivních intelektuá­lů. Vede se i mediální válka. Západní liberálové hovoří o zneužití zákona, politickém vandalismu i ohrožení demokracie a akademický­ch svobod. A německá kancléřka Angela Merkelová včera varovalaMa­ďary před takovýmito kontroverz­ními kroky. Komentáře na stranách 10 a 11

 ?? Vyšli do ulic Budapešti na protest proti zákonu, který by mohl donutit školu financovan­ou Georgem Sorosem k odchodu ze země FOTO REUTERS ?? Převážně mladí lidé
Vyšli do ulic Budapešti na protest proti zákonu, který by mohl donutit školu financovan­ou Georgem Sorosem k odchodu ze země FOTO REUTERS Převážně mladí lidé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia