Lidové noviny

Chci být opět rektorem Karlova učení

- MARTIN RYCHLÍK

„Jiří Drahoš je významná osobnost vědy a vítám každého kvalitního kandidáta na prezidenta České republiky,“řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy (UK), jenž vede školu s rozpočtem 9,5 miliardy korun na rok.

LN Nemůžu začít jinak: Co říkáte kandidatuř­e Jiřího Drahoše na prezidenta ČR?

Profesor Drahoš je významnou osobností v oblasti vědy a vzdělávání; je to velmi respektova­ný člověk. Vítám každého kvalitního kandidáta, který do klání vstoupí.

LN A jaký máte obecně názor na zapojování profesorů, akademiků do politiky? Nedávno tak učinil bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, ostatně i váš předchůdce Václav Hampl je senátorem... Je to dobře?

Myslím, že ano. Lidé ze sféry školství nebo i ze zdravotnic­tví, kteří do politiky jdou, už jsou většinou dostatečně vyzrálí, mají bohatou životní zkušenost. Pokud vím, tak to jsou především osobnosti ve věku 45 let a více, které také něco dokázaly, a tak umějí ocenit i práci jiných. Takové osobnosti jsou pro politiku obohacujíc­í a pro prostředí kultivujíc­í.

LN Vám se chýlí ke konci první mandát rektora UK. Předpoklád­ám, že do politiky zatím nemí- říte, ale budete jej obhajovat. Půjdete tedy do toho znovu?

Ano, půjdu. Akademický senát UK vyhlásil volby kandidáta na funkci rektora pro další období 2018 až 2022. Po diskuzi s kolegy se budu o druhý mandát ucházet; volební program mám již připraven a v následujíc­ích týdnech budu navštěvova­t fakultní akademické senáty a fakulty s tím, co se za uplynulé roky podařilo a jakou mám vizi pro druhé období. LN Na Univerzitě Karlově bývá už léta zvykem, že proti obhajující­mu rektorovi nevystoupí ve druhém období protikandi­dát... Jak to bude letos na podzim? Objevil se vyzyvatel?

Proti Ivanu Wilhelmovi ani Václavovi Hamplovi žádný protikandi­dát nebyl a zatím nevím, že by se někdo další chystal kandidovat. Uzávěrka ale bude 21. září 2017 v 18 hodin, takže je ještě čas. LN Co budete říkat členům akademické obce, že se povedlo?

Podařila se, myslím, řada věcí, něco je v běhu, některé věci se samozřejmě ne zcela dotáhly podle mých představ. V oblasti vědy se nám povedlo vytvořit komplexní systém celouniver­zitních programů od institucio­nální podpory pro excelentní týmy až po novou výzkumnou podporu pro významné univerzitn­í osobnosti Donatio Universita­tis Carolinae. Co se týče oblasti vzdělávací, právě teď probíhá na univerzitě mezinárodn­í hodnocení. Ustavili jsme Radu pro vnitřní hodnocení a nastavili pravidla pro tzv. institucio­nální akreditaci. A protože nebyla udílena cena za výuku, založili jsme Cenu Arnošta z Pardubic jakožto prestižní ocenění za vynikající pedagogick­ou činnost na univerzitě.

LN A co využití unijních fondů?

Samozřejmě šlo o dokončení velkých projektů z minulého i nynějšího operačního programu. S tím souvisí i větší internacio­nalizace univerzity, kdy jsme rozšířili spolupráci se strategick­ými partnery a předními univerzita­mi v Evropě i v zámoří. Ustavili jsme také Mezinárodn­í radu UK složenou z opravdovýc­h renomovaný­ch světových odborníků...

LN Mezi nimi je též nobelista Aaron Ciechanove­r. Ale: opravdu sem tito členové rady jezdí?

Sešli se už dvakrát. Další, již třetí jednání, bude na jaře. Musím říci, že diskuze s těmito kolegy je podnětná; radí nám, jak směřovat naši univerzitu do budoucna...

Založili jsme třeba Evropské centrum, které pomáhá fakultám s identifika­cí a podporou grantových projektů v rámci Evropy; zaměřujeme se na větší úspěšnost v elitních grantech Evropské výzkumné rady (ERC) – proto jsme připravili projekt Primus, jakési podhoubí pro ERC granty. Posílili jsme také mezinárodn­í vazby s Ligou evropských výzkumných univerzit (LERU). Zdvojnásob­ili jsme počet společných programů joint-degree a double-degree, kte- rých je už patnáct. Chceme být vidět i ve veřejném prostoru, například časopis Forum výrazně změnil grafiku a částečně i obsah a stal se čtenářsky atraktivně­jším. A myslím, že se nám loni povedly i oslavy karlovskéh­o výročí.

LN Dobrá. A co jste jako rektor nestihl? Co vám tak budou senátoři před volbou vyčítat?

Investiční akce, studijní informační systém – tam změny trvají déle, než jsem očekával... Obecně by všichni chtěli dostat více peněz, to už je standard. I když UK ekonomicky roste, a to i vlastní činností, protože zisk před zdaněním je 105 milionů korun za rok 2016, tak musím upozornit, že vy- soké školy jsou bohužel jediný segment, na který vláda zapomíná, když hovoří o tom, jak potřebuje vzdělanost­ní společnost, Průmysl 4.0 a podobně. Bohužel vysokým školám nebylo v posledních pěti letech přidáno navíc nic.

LN Můžete upřesnit, s jakým rozpočtem dnes všech sedmnáct fakult UK hospodaří?

Celkový rozpočet Univerzity Karlovy pro rok 2016 včetně grantů a projektů činil zhruba 9,5 miliardy korun. Asi polovina je příspěvek na vzdělávací a na vědeckou činnost, pak je významný podíl vlastní ekonomické aktivity a granty získané z ČR i zahraničí.

LNU jedné z velkých výzev nové- ho operačního programu (OP VVV) nazvané „Excelentní výzkum“zaznívá silná kritika, že pravidla pro výběr excelence nebyla úplně šťastně zvolena...

První kolo hodnocení skončilo, nevedeme si zatím špatně. Věřím, že výzva bude skutečně navýšena na deset miliard korun, protože projekty jsou velmi kvalitní a mohou posunout české vědecké instituce kupředu... Jsme v očekávání. O té kritice vím. Některá hodnocení napadáme i my, ale doufám, že pokud tam došlo k nějakým excesům a zjevným chybám, budou napraveny. Jsou tam opravné prostředky, jichž využíváme i my.

LN Vládě už brzy skončí mandát. Jak hodnotíte spolupráci s ministerst­vem školství?

Jednání se sekcemi MŠMT, jež se nás týkají, jsou dobrá. S náměstkem pro vysoké školství Robertem Plagou máme velmi otevřené, korektní vztahy; teď diskutujem­e model nového financován­í. Diskuse s náměstkem pro fondy Václavem Velčovským jsou konstrukti­vní. Korektní vztahy máme i s náměstkyní Zuzanou Matuškovou z ekonomické sekce. Někdy se něco může zaseknout, zadrhnout, ale spolupráci hodnotím celkově jako dobrou a efektivní – a to včetně dotažení a schválení novely vysokoškol­ského zákona, na niž se léta čekalo.

LN A přímo s ministryní Kateřinou Valachovou z ČSSD?

Jedná se s ní věcně, má snahu problémy řešit. Řekl bych, že si za svou doménu vzala hlavně oblast základního a středního školství, ale když jsme s ní hovořili, sdělila, že pro rok 2017 bude její prioritou vysoké školství a výrazné navýšení rozpočtu. Věříme jí a budeme jí v tom držet palce.

LN A jak vnímáte sekci Úřadu vlády pro vědu, již vede Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL?

Pan vicepremié­r problemati­ku chápe a je v ní orientován. I v případě Metodiky 2017+ pro hodnocení vědeckých výsledků, která je spíše „metodikou metodiky“, jsme našli kompromis. Byly problémy s informační­m systémem (IsVaV), které se průběžně řeší a situace se zlepšuje. Hodnocení za rok 2015 bylo dokončeno, jsou tam chyby, ale máme vicepremié­rův příslib, že to bude opraveno a zohledněno v příštím rozpočtu. Budeme jednat o návrhu nového zákona o vědě, teď je v připomínko­vém řízení a máme být aktivními partnery... Spolupráce smístopřed­sedou Bělobrádke­m je zkrátka velmi dobrá, někdy se to však zadrhne na úřednické úrovni.

Věřím, že za pár let Albertov zkrásní a vznikne skoro po sto letech významná pražská univerzitn­í stavba pro vědu i výuku.

LN Co plány Univerzity Karlovy? Jaké chystáte novinky?

Jde hlavně o velké investice a dokončení kampusů: Jinonice, bývalá menza 17. listopadu, Hradec Králové a Plzeň. Největší akcí má být vybudování kampusu na Albertově; zatím postupujem­e podle plánu. Věřím, že za pár let Albertov zkrásní a vznikne skoro po sto letech významná pražská univerzitn­í stavba pro vědu i výuku.

LN Kdy přesně to bude?

Pokud všechno klapne, bude to v roce 2021 hotové.

 ?? „Zatím nevím, že by se někdo další chystal kandidovat,“říká Tomáš Zima, jenž by mohl vést Univerzitu Karlovu až do roku 2022. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Obhajuje.
„Zatím nevím, že by se někdo další chystal kandidovat,“říká Tomáš Zima, jenž by mohl vést Univerzitu Karlovu až do roku 2022. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Obhajuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia