Lidové noviny

Setkání USA–Čína halí ticho

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Poprvé tváří v tvář spolu dnes mají jednat lídři dvou největších ekonomik světa – nový americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Pro oba je tato schůzka také šancí ukázat se doma v pozitivním světle.

WASHINGTON/PEKING/PRAHA Rozdílnějš­í ti dva snad ani být nemohou: jeden newyorský magnát, jenž rád dává výši svého konta okázale najevo; druhý syn prominentn­ího komunistic­kého revolucion­áře, jenž bojoval po boku Mao Ce-tunga. Přesto mají tito dva státníci, zdá se, přinejmenš­ím jedno společné: oba sní o tom, že svoji vlast učiní velikou a skvělou. Ten čínský konečně. A ten americký pro změnu znova.

Dnes spolu mají Donald Trump a Si Ťin-pching poprvé jednat osobně.

Jejich ostře sledovanou schůzku nicméně provází až nezvyklé ticho z oficiálníc­h míst. Jak Peking, tak Washington se ji dosud zdráhaly blíže komentovat, a dlouho dokonce vůbec potvrdit její přesný termín, ačkoliv obvykle jsou setkání tohoto formátu avizována i celé měsíce dopředu.

Mlčenlivos­t obou táborů tak naznačuje, že podrobnost­i setkání se zřejmě ladí do poslední chvíle. Možná i proto, že navzdory méně formálnímu prostředí jednání ve floridském sídle Mar-a-Lago, kde již minulý měsíc Trump přijal japonského premiéra Šinzóa Abeho, je tu celá řada témat, při nichž obě strany před schůzkou našlapují po špičkách.

Navíc se má za to, že čínský prezident, který si doma buduje od svého nástupu do čela země v roce 2012 reputaci bojovníka proti korupci a luxusu v řadách vládnoucí komunistic­ké partaje, nechce být v očích čínské veřejnosti spojován s okázalým životním stylem nového amerického prezidenta.

Navzdory velké pozornosti, již toto setkání poutá ze všech stran, se však žádný výrazný průlom při jednání neočekává. Dvoudenní návštěva čínského prezidenta má spíše pomoci osobnějším vztahům a uklidnění atmosféry po bouřlivých Trumpových prohlášení­ch. Newyorský magnát v předvolebn­í kampani Čínu ostře kritizoval kvůli levnému exportu a umělému podhodnoco­vání její měny. K žádným razantnějš­ím akcím se však Bílý dům pod jeho vedením zatím neodhodlal.

Přitlačit na Severní Koreu

A to v zásadě platí i o dalších klíčových otázkách ve vztahu s Čínou. Washington se zatím bez větších úspěchů pokouší přesvědčit Peking, aby zaujal tvrdší postoj k Severní Koreji kvůli jejímu jadernému programu. Čína je prakticky jediným diplomatic­kým spo- jencem a také největším obchodním partnerem jinak izolované totalitní země. Před nedávnou cestou nového šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona do Asie se spekuloval­o, že Spojené státy budou chtít pohrozit sankcemi čín- ským firmám a bankám, které s režimem Kim Čong-una obchodují.

Trump se v kampani přitom nezdráhal opřít zostra do Číny i kvůli jejím územním nárokům v Jihočínské­m moři a zvlášť citlivá nadále zůstává i otázka vztahů s Tchaj-wanem, jejž Peking považuje za součást svého území. K nevoli Číny totiž Trump přijal po svém triumfu blahopřejn­ý telefonát od tchajwansk­é prezidentk­y Cchaj Jing-wen. I když později ujišťoval o respektová­ní tzv. politiky jedné Číny, hovoří se o tom, že USA chystají nové zbrojní dodávky do ostrovní republiky.

Melanie jako hostitelka

Nynější první setkání je mimořádně důležité pro oba i z dalšího důvodu. Nový šéf Bílého domu za dva a půl měsíce od inaugurace v důsledku revolty soudů i Kongresu zatím není příliš úspěšný v plnění své agendy. S blížícím se tradičním bilancován­ím prvních 100 dnů v úřadu je tak pro něj návštěva čínského prezidenta vítanou příležitos­tí vyslat pozitivní vzkaz domácímu publiku. A neméně zásadní je to z téhož důvodu také pro Si Ťin-chinga, který bude letos na podzim usilovat o potvrzení druhého mandátu v čele vládnoucí partaje.

Návštěva je ale premiérou ještě v jednom ohledu, a to pro první dámu Melanii Trumpovou v roli hostitelky. Prezidento­va choť se již od kampaně drží spíše v ústraní a zatím při oficiálníc­h povinnoste­ch svému manželovi sekundoval­a jen sporadicky. Tentokrát ale bude doprovázet čínského prezidenta jeho choť Pcheng Li-jüan, bývalá zpěvačka a důstojnice čínské armády. Ve čtvrtek večer tak spolu mají všichni čtyři povečeřet.

 ?? Ve floridském sídle Mar-a-Lago přijal Trump minulý měsíc i japonského premiéra Abeho. Čínský prezident, který kritizuje korupci a okázale vystavovan­é bohatství, však s golfovými trávníky nechce být příliš spojován. FOTO REUTERS ?? Státníci při golfu.
Ve floridském sídle Mar-a-Lago přijal Trump minulý měsíc i japonského premiéra Abeho. Čínský prezident, který kritizuje korupci a okázale vystavovan­é bohatství, však s golfovými trávníky nechce být příliš spojován. FOTO REUTERS Státníci při golfu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia