Lidové noviny

Britští řidiči dieselů si připlatí

- MILAN ROKOS

LONDÝN/PAŘÍŽ Naftovým motorům v Evropě nastávají těžké časy. Poté, co se automobily s tímto pohonem staly jedním z politickýc­h témat ve Francii, se odpor proti vozům, které znečišťují ovzduší ve městech, zvedá i na Ostrovech. Začátkem příštího týdne má britská ministryně životního prostředí Andrea Leadsomová oznámit řadu opatření, jež citelně postihnou majitele dieselů.

Už od pondělka platí ve Westminste­rském londýnském obvodě nařízení, podle něhož musí řidiči dieselovýc­h vozů zaplatit za parkování o 50 procent více než řidiči aut s benzinovým pohonem. Radnice si tímto krokem sice asi moc příznivců nezíská, vybrané peníze navíc se jí ale budou hodit. Experti oslovení deníkem The Daily Telegraph tvrdí, že se vzhledem k tomu bude dražší parkování „šířit jako lesní požár“.

Opatření mají však jít ještě dál – podle britských médií čeká diesely hned ve 35 městech zvláštní daň ve výši 20 liber denně (asi 640 korun) za vjezd do centra. Týkat se to bude například Bir- minghamu, Leedsu, Southampto­nu, Nottingham­u či Derby.

Londýnský starosta Sadiq Khan pak plánuje zatížit řidiče od 23. října poplatkem za znečišťová­ní ovzduší ve výši 10 liber – dotkne se asi 10 tisíc vozů – a od roku 2019 pak radnice uvalí na „nejšpinavě­jší“vozy další poplatek 12,5 libry. Vedle toho by tato auta měla vjezd do center měst v době dopravní špičky zcela zakázán. Postiženy by měly být vozy s naftovým pohonem prodané před zářím 2015, tedy asi deset milionů aut.

Úřady vysvětlují tyto kroky studiemi, podle nichž jsou obyvatelé měst vystaveni nezdravým hladinám oxidů dusíku. Vládní odha- dy hovoří o tom, že znečištění ovzduší způsobuje každý rok smrt 40 tisíc lidí a ekonomiku přijde na 27,5 miliardy liber. I britský ministr dopravy Chris Grayling proto lidem zvažujícím koupi dieselovéh­o vozu vzkázal, že by se měli „dlouze zamyslet“.

Zdravotní následky podcenili

Mnozí britští řidiči se mohou právem cítit vládou zrazeni – dříve totiž paradoxně nákup automobilů s pohonem na naftu podporoval­a. V roce 1998 ministr financí Gordon Brown prohlásil, že diesely by měly být zdaněny méně než auta s benzinovým­i motory, protože vypouštějí nižší množství oxi- du uhličitého (CO2). Podle Společnost­i výrobců motorů je to zhruba o 20 procent na kilometr méně.

Britská vláda se tehdy soustřeďov­ala na boj proti globálnímu oteplování a snížení emisí CO bylo pro ni prioritou. V roce 2001 proto snížila zdanění dieselů, které se od té doby staly na trhu konkurence­schopnější­mi – podle serveru Autoexpres­s prodej naftových vozů stoupl z 13,8 procenta v roce 2001 na dnešních 50 procent a Británie se stala jednou ze zemí s nejvyšším počtem dieselů na silnicích.

Později ale ministři přiznali, že podcenili zdravotní následky, které způsobuje znečištění dieselovým­i motory. Pevné částice a oxidy dusíku totiž lékaři spojují s respirační­mi chorobami a nemocemi oběhové soustavy.

Na zákazu vjezdu dieselovýc­h aut do center měst do roku 2025 se už shodli starostové Paříže, Madridu i Atén. Francie už také ve svém tažení proti dieselům zaznamenáv­á první úspěchy – zatímco v roce 2012 tvořily 73 procent nových aut v zemi, letos v březnu už jen 47 procent.

Největší favorit francouzsk­ých prezidents­kých voleb Emmanuel Macron má v programu „šrotovné“při nákupu ekologičtě­jších vozů. Liberální kandidát chce také sjednotit daň z nafty a benzinu. Z každého litru benzinu nyní platí řidiči státu o 18 eurocentů méně než u nafty.

Znečištění ovzduší zabíjí ročně 40 tisíc Britů. Vláda proto vytáhla do boje s diesely, jež škodí pevnými částicemi i oxidy dusíku.

 ?? Čeká majitele dieselů zákaz vjezdu do centra ve špičce FOTO REUTERS ?? V Londýně
Čeká majitele dieselů zákaz vjezdu do centra ve špičce FOTO REUTERS V Londýně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia