Lidové noviny

Le Penová pod palbou: útočil Macron i outsideři

- PAŘÍŽ

Druhá debata francouzsk­ých prezidents­kých kandidátů měla překvapivé­ho vítěze: jako nejpřesvěd­čivějšího označilo 25 procent diváků krajně levicového politika Jeana-Luca Mélenchona. Druhý skončil podle výzkumu Elabe liberál Emmanuel Macron s 21 procenty a na třetím místě skončil konzervati­vec François Fillon (15 procent).

Čtyřhodino­vé diskuse na kanálu BFMTV se vůbec poprvé zúčastnili i kandidáti, kteří nemají podle všech dosavadníc­h průzkumů žádnou šanci být zvoleni, jako je například kandidátka Dělnického boje Nathalie Arthaudová nebo suverenist­a François Asselineau, jenž horuje pro odchod z Evropské unie.

Debata byla tak sice pestrá a podle některých komentátor­ů odrážela sílu francouzsk­é demokracie, sledovalo ji ale jen šest milionů diváků, přičemž první diskusi zhlédlo téměř deset milionů Francouzů.

Zatímco poprvé byl v nevýhodě Fillon kvůli své aféře s fiktivním zaměstnává­ním manželky, tentokrát se v defenzivě ocitala především šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Ta je spolu s Macronem hlavní favoritkou na postup do rozhodujíc­ího druhého kola. Macron ji obvinil z podněcován­í nacionalis­mu a svým plánem na vystoupení z EU i z vyvolávání „ekonomické války“.

„Nacionalis­mus je válka. Já pocházím z oblasti, která je hřbitovů plná,“prohlásil s odkazem na departemen­t Somme, který byl krvavým bojištěm první světové války.

Le Penová obvykle útočí na své soupeře z pozice protisysté­mové a radikální političky. Této výhody ale tentokrát nemohla využít, protože „malí“kandidáti jsou v některých případech ještě radikálněj­ší. Zatímco Le Penová chce o vystoupení z EU nechat hlasovat lidi v referendu, výše zmíněný Asselineau by se referendem ani nezdržoval.

Další z outsiderů – mechanik v automobilc­e Philippe Poutou ji zase obvinil z pokrytectv­í, protože na jednu stranu kritizuje EU, na druhou stranu ale čelí vyšetřován­í Evropského parlamentu kvůli zneužívání jeho peněz na placení asistentů pracujícíc­h pro Národní frontu.

Nečekanou hvězdou večera se tak kromě „malých“kandidátů stal Mélenchon, který do televizníh­o studia dorazil v dobré náladě. „Jak se máte?“zeptal se ho Fillon a Mélenchon pobaveně odpověděl: „Myslím, že lépe než vy,“popsal týdeník Le Point.

Mélenchon má ostatně k dobré náladě důvod – podle posledních průzkumů se pomalu dotahuje na kandidáta Republikán­ů, dosud třetího Fillona. A to byl Fillon ještě před pár měsíci považován za budoucí hlavu státu. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia