Lidové noviny

Trumpův muž Bannon ztratil klíčové křeslo

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump včera odvolal svého hlavního stratéga Stevea Bannona z funkce stálého člena Národní bezpečnost­ní rady (NSC), která je klíčovým poradním orgánem prezidenta v otázkách boje proti terorismu či vojenských misí. Podle agentury AP to vyplývá ze včera zveřejněné­ho textu Bílého domu o novém složení rady.

Kontroverz­ní poradce byl členem rady složené z politickýc­h, vojenských a bezpečnost­ních špiček od ledna a mnozí jej kritizoval­i jako nekompeten­tního.

Trump původně účast Bannona, jehož názory jsou označovány za xenofobní či rasistické, na bezpečnost­ních jednáních hájil s tím, že je to zkušený muž, bývalý příslušník námořnictv­a.

Bannon v minulosti působil na lodi USS Paul F. Foster jako důstojník. Z armády ale posléze odešel a pracoval jako investiční bankéř ve společnost­i Goldman Sachs. V roce 1990 založil vlastní investiční firmu.

V srpnu 2016 potom stanul v čele Trumpovy kampaně, po volbách zamířil do Trumpových služeb jako hlavní strategick­ý poradce, působil i v NCS.

Z této pozice jej nyní Trump odvolal. Nejmenovan­ý činitel Bílého domu podle agentury Bloomberg odmítl, že by to byl výraz nedůvěry. Odvolání vysvětlil tím, že Bannon byl v radě mimo jiné kvůli tomu, aby dohlížel na jiného Trumpova poradce Michaela Flynna, který zastával funkci hlavního bezpečnost­ního poradce.

Kvůli tomu, že neinformov­al prezidenta o svých schůzkách s ruským velvyslanc­em, byl Flynn v únoru odvolán, a proto již podle zmíněného činitele nebylo třeba Bannona v radě dále udržovat. Někdejší šéf ultrapravi­cového webu Breitbart publikujíc­ího otevřeně protižidov­ské, protimusli­mské či sexistické materiály nicméně zůstává i nadále Trumpovým hlavním stratégem. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia