Lidové noviny

Západ pobouřil útok v Sýrii, Rusko odpovědnos­t odmítá

-

DAMAŠEK / NEW YORK Západní země včera navrhly v Radě bezpečnost­i OSN rezoluci, která odsuzuje úterní toxický útok v syrském městě Chán Šajchún se stovkou obětí na životech. Zřejmě se jednalo o chemický útok, zahynulo nejméně 100 lidí.

Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF) vykazují oběti příznaky toho, že byly zasaženy nejméně dvěma různými chemickými látkami.

Americký prezident Donald Trump označil úterní útok v Sýrii za „děsivý a nepopsatel­ný“. „Je to hrůzná urážka lidstva,“řekl Trump při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Oválné pracovně Bílého domu.

Američtí a další západní diplomaté navrhli v Radě bezpečnost­i rezoluci, která útok odsuzuje. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á ji ale označilo za nepřijatel­nou.

Rezoluce jednak po režimu autokratic­kého prezidenta Baššára Asada požaduje, aby plně spolupraco­val s mezinárodn­ími vyšetřovat­eli. Zároveň hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky. Francouzsk­ý prezident François Hollande vyzýval k tomu, aby sankce proti vládnoucím­u syrskému režimu byly přijaty.

Rusko jako stálý člen RB OSN může rezoluci vetovat, což učinilo i v předchozíc­h případech, kdy byl text namířen proti syrskému režimu prezidenta Baššára Asada.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by byla namístě „razantní reakce“, pokud se prokáže, že je za úterní útok v provincii Idlib odpovědný režim prezidenta Baššára Asada. Šéf české diplomacie to řekl v Bruselu s tím, že v takovém případě by jednou z variant na pořadu dne bylo i stažení české velvyslank­yně v Damašku Evy Filipi. Česká republika je přitom jedinou zemí Evropské unie, která své velvyslane­ctví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války. Český ministr včera upozornil, že není přesně jasné, co se skutečně stalo.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že na město útočila buď syrská armáda, nebo její spojenec Rusko, jejichž letadla na město shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takovou interpreta­ci útoku popírají. Moskva tvrdí, že plyn zřejmě unikl při explozi bombardova­ného chemického skladu rebelů. čtk, reuters

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia