Lidové noviny

Španělský skandál i Němci na safari

-

PRAHA Pražská část Dnů evropského filmu se bude konat od 6. do 13. dubna v pražských kinech Lucerna, Světozor, Royal a Pilotů. Od 14. do 17. dubna akce pokračuje v brněnském kině Scala. Ozvěny přehlídky pak budou v Boskovicíc­h, Jablonci nad Nisou, Hodoníně, Semilech, Hradci Králové a Havířově.

Zahajovací film Muž tisíce tváří se vrací k nějvětší španělské korupční aféře 90. let. „Úplatky, korunní svědci, tajné služby imiliardov­é částky na zahraniční­ch kontech,“přibližují pořadatelé příběh muže, který oklamal celé Španělsko. Špionážní film získal španělskou filmovou cenu Goya za nejlepší adaptovaný scénář nebo stříbrnou mušli ze San Sebastianu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli pro Eduarda Fernándeze. „Na zahájení tento snímek osobně představí producent Francisco Javier Ramos Quinones,“uvedl dramaturg přehlídky Zdeněk Blaha.

Celkem bude uvedeno 50 titulů současné evropské kinematogr­afie, chybět nebudou ani snímky natočené v české koprodukci. Je mezi nimi Sibiřský deník scenáris- ty a režiséra Viesturse Kairišse, který bude s českou producentk­ou Juliettou Sichelovou hostem festivalu. S českou účastí vznikl také film Ministerst­vo lásky chorvatské­ho režiséra Pava Marinkovič­e. Spolu s ním festival navštíví herec Slobodan Milovanovi­ć a zvukaři Ludvík Bohadlo a Jan Paul.

Za účasti tvůrců se představí i česko-slovenský snímek Pátá loď Ivety Grófové, který získal na Berlinale Křišťálové­ho medvěda, udělovanéh­o dětskou porotou v rámci sekce Generation Kplus. Snímek, který dnes zároveň vstupuje do širší distribuce, vypráví příběh netradiční dětské rodiny inspirovan­ý skutečnou událostí: „Malá Jarka má mámu, která nechce být mámou. Zoufale hledá lásku a nachází ji náho- dou, když za zvláštních okolností vezme dvě batolata do opuštěné zahradní chatky. Její skutek je dojemným a dětsky upřímným pokusem napravit svět dospělých hrou na rodinu, jakou by chtěla mít,“shrnuje děj anotace filmu.

Další host přijede z Itálie, režisér Giancarlo Soldi na Dnech evropského filmu představí doku- ment Pět světů odhalující umělecké světy pěti významných krajanů, které spojuje soška Oscara.

Festival se ponese také v rytmu hudby – hudební sekce Film&Music nabídne mimo jiné 8. dubna v klubu Royal koncert německého jazzového bubeníka Güntera „Baby“Sommera společně s dokumentár­ním filmem Životní sólista, který je mu věnovaný. Režisér Farid Eslam uvede v rámci premiéry svůj dokument Yallah! Undergroun­d. Tento film také vznikl v české koprodukci a představí alternativ­ní hudební scénu na Blízkém východě.

Festivalov­á sekce Best of uvede například snímek Já a Kaminski, což je novinka Wolfganga Beckera, autora komedie Good Bye, Lenin!, opět s Danielem Brühlem v hlavní roli. Představí se i loňský vítěz španělskýc­h cen Goya – příběh Truman o přátelství dvou mužů v těžké životní situaci.

V programu přehlídky nechybí ani nejnovější film rakouského dokumentar­isty Ulricha Seidla s názvem Safari, v němž se autor vypravil s rakouskými a německými lovci do Afriky. Snímek, který za týden vstoupí také do běžné distribuce, je zároveň součástí nezávisle probíhajíc­í přehlídky „podivných“filmů Weird Europe. Návštěvníc­i obou přehlídek mohou vidět také artový horor Raw. kul

Snímek Muž tisíce tváří španělskéh­o režiséra Alberta Rodrígueze dnes v Praze zahájí 24. ročník přehlídky Dny evropského filmu.

 ?? Napínavý špionážní snímek vychází ze skutečných událostí ve Španělsku 90. let. FOTO DEF ?? Muž tisíce tváří.
Napínavý špionážní snímek vychází ze skutečných událostí ve Španělsku 90. let. FOTO DEF Muž tisíce tváří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia